Anasayfa » » Meclis Tutanaklarında Apo'nun İdamı

Meclis Tutanaklarında Apo'nun İdamı

Bildiğiniz gibi Terörist Başı Abdullah Öcalan yakalanıp Türkiye'ye getirildiğinde mahkeme edilmiş ve idam cezasına çarptırılmıştı. Daha sonra bu idam cezasının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanması gerekmekteydi ve nihayet Meclise gelen olağan üstü durum için tek karar vardı , o da Bebek Katili Abdullah Öcalan'ın asılmasıydı. İdam kararının onaylanmasından önce  Avrupa İnsan Haklarının İdam kararı üzerinde ki tedbiri için 3 Aralık 2001 tarihinde ''savaş, çok yakın savaş ve terör tehdidi halleri dışında ölüm cezası verilemez" kanunu onaylanmıştı. Bu durumda Kopenhag Kriterlerine göre Avrupa İnsan Haklarının bildirisini kabul etmiş bir ülkeye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi idam kararı için  İhtiyati tedbir bulundurma hakkı vardır. Bu durumda İnsan Hakları Mahkemesi'de Abdullah Öcalan'ın için bir karar verme aşamasındadır. Avrupa İnsan Haklarının vereceği kararı beklemek sadece uluslararası bir bürokrasinin gereğidir. Avrupa İnsan Haklarının vereceği karar ne olursa olsun , Türkiye Cumhuriyeti kendi kararını , Avrupa insan Hakları Mahkemesinin aksi dahi olsa uygulamakta serbesttir. 

Bu durumda uluslararası bir bürokrasinin gereği olan beklemeyi Türkiye Büyük Millet Mesclisi adına Koalisyon Ortağı Üç Lider imzaladılar. Bu karar metni aşağıdadır.
 Yukarıdaki karar metninde okuduğunuz üzre '' taahhütlerimizden kaynaklanan süreç tamamlandığında ivedilikle ile meclise gönderilmesine karar verilmiştir'' yazmaktadır. Yukarıdaki karar metninde ''Abdullah Öcalan ile ilgili kesinleşmiş idam cezasının bir süre ertelenmesi'' şeklinde bir ifade vardır. Bu karar metninden önce meclisteki idam kararı görüşmelerinde MHP Milletvekilleri insanüstü bir gayret ile Apo'nun asılması için çaba sarf etmiştir ancak 2011 yılında imzalanmış Avrupa İnsan Hakları Bildirisi elini kolunu bağlamış yalnızca ''Sürecin tamamlanmasına kadar'' müsaade etmek zorunda kalmıştır.

Daha sonra 1 Ağustos 2002 tarihinde İdam Cezasını onaylamak üzere Yukarıdaki karar metnine istinaden getirilmiştir. İdam Cezası için oylamaya geçilmiş ve sonuçta ''APO ASILMASIN'' kararı çıkmıştır. Bu oylama da hangi partinin hangi milletvekili hangi oyu kullandığı Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarıyla belgeli ve sabittir.

Aşağıdaki resimde Kullanılan oyları görebilirsiniz. 
Tutanağın meclis sitesindeki kaynak bağlantısı burada yer almaktadır.



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!