Anasayfa » » Tövbe Adabı ve Sekiz Şart

Tövbe Adabı ve Sekiz Şart



Nakşibendi olabilmek ve bu yolda ilk adamı atmak için bir takım yapılması gereken şeyler vardır. Tövbe etmek dinimizin ve Nakşibendiliğin ilk kuralıdır. Her müslüman sık sık tövbe etmeli ve tövbesinde samimi olmalıdır. Peygamberimiz de bir hadisinde ''Tövbe eden Allah'ın sevgilisidir, günahlardan tövbe eden, hiç günah işlememiş gibidir" buyurmuştur.

Tövbe etmeninde bir usulü bir adabı vardır. Tövbe edecek kimse bir vekil vasıtası ile tövbe etmeli ve kendisine bidirilen 8 şartı tövbe adabı ile yerine getirmelidir. 8 Şart ve Tövbe adabı şöyledir;


1-)Tövbe niyetiyle abdest almak;
''Niyet ettim Allah rızası için tövbe niyetiyle abdest almaya'' diyerek niyet edilir ve normal namaz abdesti alınır. Bu abdest alınırken su ile yıkadığımız uzuvlarımızın günahlardan arındığını ve su ile akıp bedenimizin temizlendiğini düşünürüz.

2-)Tövbe niyetiyle gusül (boy) abdesti almak;
''Niyet ettim Allah rızası için tövbe niyetiyle gusül abdesti almaya'' diyerek niyet edilir ve gusüll abdestinin gerekleri yerine getirilir. Gusül abdesti alırken tüm günahlarımızdan su ile birlikte arındığımızı ve bütün günahlarımızın azalarımızdan akıp gittiğini düşünürüz.

3-)Tövbe niyetiyle istihare namazı kılmak;
İstihare namazı kılarken mümkünse , tövbe eden kişi biliyorsa zamm-ı sure olarak Kafirun ve ihlas surelerini okumalıdır. bilmiyorsa bildiği dualar ile kılmalıdır.

4-) Tövbe etmek;
''Yâ Rabbi! Bütün yapmış olduğum günahlardan en pişmanım.Keşke yapmasaydım. İnşâllah bir daha ben yapmayacağım'' diyerek üç kere tekrarlanır ve tövbe edilmiş olur.

5-)Estağfirullah demek;
Gözler kapalı bir şekilde 25 defa '' Estağfirullah'' denir.

6-) Sekiz adet Fatiha okuyup hediye etmek;
Her bir Fatiha '' Resulallah efendimizin(s.a.v) ruh-i saadetlerine , âl ashabının ruhlarına  ve sadat-ı kiramın ruhlarına hediye edilir.

7-) Ölüm rabıtası yapmak;
Gözler kapalı bir şekilde işlediğin günahları düşünüp ve en nihayetinde ölümün gelip ruhunu teslim ettiğini , yıkanıp kefenlendiğini , yakınlarının ağlaşıp üzüldüğünü , kabire kanup üzerine toprak atılıp daha sonra tüm tanıdıklarının mezarlıktan ayrılıp gittiğini ve kendisinin mezarda tek başına karanlıkta kaldığını sorgu meleklerinin gelip sorguladığını düşünür ve dolayısıyla ölüm rabıtası yapılır.

8-)Mürşid rabıtası yapmak;
Mürşid ; bağlı olduğumuz Allah dostuna denir. İlmi ve maneviyatı yüksek kişiler Allah dostudur. Sadat-ı Kiram'dır. Mürşidi yüksekçe bir tahtta oturduğu üzre hayal edilir ve gökten mürşidin üzerine bir nurun indiğini o nurun da mürşidinin iki kaşının ortasından çıkarak kendi üzerine geldiğini gözünden veya kalbinden vücuduna girerek nurunun kendimize geçtiğini düşünür ve bu hale mürşid rabıtası deriz. Mürşid rabıtası Allah'ın dostuna bahşettiği nurdan faydalanmak ve mürşid ile maneviyatta bağlantı kurmak için yapılır.

Sekiz şart adabına uygun yapıldıktan sonra Hatme ve Rabıta talimatı almalıdır. bu talimatları tövbe etmesine yardımcı olan vekilden alabilir.

Tövbe alan kimse en kısa sürede kazaya kalan namazlarını eda edip , oruç borçları varsa ödeyip kul haklarını ödemelidir.

Sadat-ı Kiram'ın isimlerini ezberleyenler vird talimatı alabilirler.
Sadat-ı Kiram'ın isimlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Allah(c.c) tövbelerimizi kabul eylesin. Amin...

12 yorum:

  1. Bunları yapdıkdan sonra uyuyormuyuz direk ?

    YanıtlaSil
  2. kardeşim yeme içme ve konuşma yok evli iseniz hanımla da irtibat kesilmelidir. bu dediklerim imsak vaktine kadar geçerli o saate kadar bir müddet uyumak iyidir Rabbim kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardesim sekiz sarti yapip yatinca gece mezi gelmesi durumunda yeniden yapilmasi gerekir mi

      Sil
    2. Bunu kim demis halil bey hanimiyla bile konusmamasi veya hic konusmamasi bana bir ayet veya hadis gosterirmisin delil olarak

      Sil
    3. Kurban irtibat derken sadece adab yapilan geceye masus ayri yatilmasi gerekir konus mama gibi degil ayri yatcak sadece o gece sonra. Hep beraber yata.bilir hanimiyla

      Sil
  3. Adabımızı yaparken konuşabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  4. 8 sarti yaptiktan snra abdest bozulunca bi sknti olurmu yani tkrardan 8 sarti ypmk sartmi ltfen bi cvp vrn

    YanıtlaSil
  5. 8 sarti yaptiktan snra abdest bozulunca bi sknti olurmu yani tkrardan 8 sarti ypmk sartmi ltfen bi cvp vrn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8 sart adabi yaptiktan sonra abdestin bozulmasi halinde, yeniden adaplari tekrar etmek gerekmez. Fakat abdest almak abdestli uyumak tavsiye edilmistir. Yani edeptendir.

      Sil
  6. Ben tovbe niyetiyle gusül abdesti aldim normal namaz abdesti almayi unuttum adabim kabul olmamismidir?

    YanıtlaSil
  7. Bir kadin ay halindeykene tövbe alabilirmi?

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!