Anasayfa » » 14 Kasım 1944 Ahıska Türklerinin Sürgünü

14 Kasım 1944 Ahıska Türklerinin Sürgünü



Belki Ahıska Türklerinin kim yada ne olduğunu bilmeyenler dahi vardır. Bu makalenin amacı günün anlam ve önemini belirtmekten ziyade insanlara Ahıska Türklerini hatırlatmak/tanıtmaktır. Ahıska Türkleri Gürcistan'ın Mesheti bölgesinde yaşayan Müslüman Türk Nüfusunun adıdır. Rusya Ahıska Türklerinin yaşadığı bu bölgeye Meshetya , Ahıska Türklerine ise Meshet Türkleri diye hitap eder.

1944 yılında Stalin'in ''Karadeniz Kıyılarını Türkler'den Temizleme Operasyonu'' dahilinde Türkler sürgün ediliyordu. Bu sürgünlerden Ahıska Türkleri gibi Kırım Tatarları'da etkilenmiştir. 14 Kasım 1944 günü Stalin'in bizzat emri ile ki bu emir Rusya'da bulunan Sovyetler Birliği arşivlerinden belgelendirilmiştir , 2 saat gibi kısa bir sürede tren vagonlarına doldurularak gidecekleri yere kadar inmemeleri şartı ile Orta Asya'ya Kırgızistan,Kazakistan, Özbekistan ve Sibirya'ya yerleştirilmişlerdir. Bu yolculuk esnasın yaklaşık olarak 400.000 civarında olan Ahıska Türkleri'nin nüfusu yerleştirildikten sonra 290.000 civarına düşmüştür. Yolda vagonlarda izdiham,açlık,hastalık,işkence ve soğuktan ölen 17.000 Müslüman Ahıska Türkleri Vagonlardan atılmıştır. 


Ey Türk! 14 Kasım Ahıska Türkleri'nin Sürgün edilişini unutma! Kalanlara yardım için dua  , vefat edenlerine bir fatiha borçlusun...

14 Kasım 2012
Vural Egemen SARIGÖZ

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!