Anasayfa » » Kocanın Hanımı Üzerindeki Hakları

Kocanın Hanımı Üzerindeki Hakları

Kadınların kocalarına hizmet etmesi İslam'ın vaciplerindendir. Kocanın karısı üzerindeki hakkı çoktur. Bu sebepten Resulullah(s.a.v) Efendimiz '' Eğer bana, birinin diğerine secde etmesi emrolunsaydı , kadınların kocalarına secde etmesini emrederdim. Çünkü zevcin zevce üzerindeki hakkı çok büyüktür.'' buyurdu. O halde kadın kocasının emrine ve sözlerine itaat etmeli , Hakk'ın rızasına bu yolla kavuşmalıdır. Kadının kocasına itaati , zevcenin üzerine vacip olan hak ve vazifelerdendir.

Sadrüş-şehid'in Vakıat kitabında yazıyor ; Adam hastalansa ve abdest alamasa  ve kendisine abdest verecek bir kimseye ihtiyacı olsa , bu kocanın karısı üzerinde haklarından değildir.  Ama hanımı bu cinsten hizmetleri yaparsa , mürüvvet ve vefakarlık yapmış olur. Cennette derecesi yüksek olup Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazanır. Nitekim Hadis-i Şerif'te buyruldu ki ; '' beş vakit namazını kılan , Ramazan-ı Şerif orucunu tutan , kocasının günah olmayan emirlerini tutan , vücudunu yabancı erkeklere göstermekten koruyan kadın , Cennete istediği kapıdan girer''

Yine hadi kitaplarında Selman-ı Farisi'nin(r.a) rivayeti ile bildirilir. Bir gün ahiret hatunu Fatıma-i Zehra(r.anha) Resulullah'ın(s.a.v) huzuruna geldi. Resulullah'ı(s.a.v) görünce ağladı. Resulullah(s.a.v)'' ey Fatıma seni ağlatan nedir?'' buyurdu. Fatıma(r.anha) '' Ya Resulullah! Dün gece Ali ile aramızda bir konuşma oldu. Kasıtsız söylediğim bir söz yüzünden Ali bana kızdı.Ali'nin kızdığını görünce, özür diledim , benden razı olmasını , yüzüme gülmesini istedim'' dedi. '' Yavrum bilmez misin ki , kocanın rızasızlığı Allah Teala'nın rızasızlığına sebeptir. Ey Fatıma! Ne mutlu o kadına ki , kocası ondan razı olur. O ise her gece ve gündüz kocasının rızasını arar. Böyle olan kadının bu hali. Bir sene nafile ibadet etmesinden daha iyidir.

Ey kızım! Kadınlar için amelin en üstünü , kocasının emrine itaattir. Allah Teala'nın farzlarından sonra kocasının emrine itaatten sonra , kadınlar için , yün eğirmek , iplik bükmekten üstün iş yoktur. Bir saat yün eğirmek , iplik bükmek yahut dokumak için oturmak kadınlar için bir sene ibadetten daha iyidir. Dokudukları her bir iplik için amel defterlerine bir şehid sevabı yazılır. Kocasının hakkını gözetince , Cennetteki makamını , dünyada iken görmedikçe vefat etmez. Kadının kocası ile bir saat , bir müddet oturması , kabeyi tavaf etmesinden daha iyidir. Ey Fatıma! Erkek hanımından razı 
olunca , o kadın cennete , cennetin hangi kapısından isterse girer''  buyurdu.

Mutteber Hadi Kitaplarında Büreyde rivayeti ile yazılır. Resulullah'a(s.a.v) '' Ya Resulullah ben iman ettim , lakin bana bir mucize göstermeni isterim , böylece yakinim artsın'' , dedi.
Resulullah(s.a.v) '' Ne istersin'' buyurdu. '' Şu ağacı çağır huzuruna gelsin'' dedi.

'' Ey ağaç Allah Resulünün sözünü tut ve buraya gel'' buyurdu. O ağaç köklerinden sökülüp geldi. Bütün dalları , kök iplikçikleri ile beraber  huzurda durdu ve Resulullah'a selam verdi. Köylü bu hali görünce '' yeter yeter '' dedi.

Resulullah '' Ey ağaç yerine git ve köklerini sal , dik dur'' buyurdu. Köylü bunu da görünce Resulullah'ın ayaklarına kapandı , mübarek ayaklarını öptü , ve '' Ya Resulullah , müsade et de sana secde edeyim'' dedi. Resulullah(s.a.v) Efendimiz '' Bana secde etme , çünkü secde Allahu Teala'ya mahsustur. eğer Allah'tan başkasına secde etmek caiz olsaydı , ümmetimin kadınlarına kocalarının olar üzerindeki haklarının büyüklüğünü bilmeleri için , kocalarına secde etmelerini emrederdim'' buyurdu. 

Bir Hadis-i Şerif'te de ;'' Kocasını üzen kadın , onu razı edinceye kadar , Allahu Teala'nın lanetinde olur'' buyurdu.

Vasit Tefsirinde , İbni Abbas(r.anh) rivayeti ile bildirilir.

Bir kadın Resullulah'ın(s.a.v) huzuruna geldi ve '' Ya Resulullah! kocaların kadınların üzerindeki haklarının neler olduğunu bana bildirde , yerine getirebileceksem evleneyim , yoksa evlenmeyeyim'' dedi.

Resulullah(s.a.v) Efendimiz buyurdular ki; 

'' kocanın kadın üzerindeki haklarından birri, nefsini ondan men etmemektir. Biri de , kocasından izinsiz nafile oruç tutmamaktır. İzinsiz nafile oruç tutarsa , açlık ve susuzluk çekmiş olur , orucu kabul edilmez. Bir  hakkı da , kocasından izinsiz evden dışarı çıkmamaktır. Eğer izinsiz evden dışarı çıkarsa gökteki meleklerin rahmet ve azap meleklerinin lanetinde olur. Ondan izinsiz evden dışarı bir şey vermemektir.Verirse sevabı başkasına günahı kendisine olur.''

Sadık Dana Hazretlerinin Aile Saadeti Kitabının 16.17.18.19.. ve 20. sayfalarından alıntıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!