Anasayfa » , » Elektronik Sigaranın İnsan Sağlıgı Üzerinde Etkileri

Elektronik Sigaranın İnsan Sağlıgı Üzerinde Etkileri


Dünyada sigarayı bırakmak isteyen pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen elektronik sigara, Türkiye’de de çok talep görmektedir. Elektronik sigaraların tıp dünyası tarafından yaraları ve zararları tartışılırken, herkesin kabul ettiği gerçek şudur ki; elektronik sigara doktorlar tarafından başlı başına bir ilaç olarak verilmezler. Ancak sigarayı bırakmak için uygulanan diyet ve ilaç programlarının yanına takviye güç olarak verilir. Çünkü dünyada sigarayı bırakmak isteyenlerin hastaların çoğunluğu psikolojik olarak sigaradan rahatsızdırlar.

Bağımlılık ve tiryakilik yapan maddeler yüzünden sigarayı bırakamadıklarını ifade ederler. Elektronik cihazlar, sigarayı bırakmak isteyenler için sigara simülatörü olarak üretilmiş cihazlardır. Diğer adı e-sigaradır. Bu cihazlar iki yöntemle çalışırlar. Piyasada ağırlıklı olarak bulunan ürünler düğme ile çalışan cihazlardır. Düğmeli cihazların çok tercih edilmesindeki sebep, üzerinde bulunan tuş kilididir. Bu cihazlardaki tuş kilidini çalıştırmak için 2 saniye boyunca 5 kez basılı tutmak gerekir. Tuş kilidini açmak için de aynı işlem uygulanır. Düğmeli olan cihazların çalışması, batarya üzerinde bulunan düğmeye basmakla başlar.

Cihazın düğmesine basıldığı an buharlaşma başlar, düğmeye basılma bırakıldığında buharlaşma biter. Böylelikle, elektronik cihazın çalışması anında durur. Bu cihazın diğer ürüne nazaran daha çok talep edilmesinin nedeni, tuş kilidi sayesinde olası kazalar engellenmiş olabilir. Elektronik cihazlar ateşle çalışmazlar. Ama tuş kilidi olan cihazlarda atomizer rezistansının ısınması daha zor olur. Bu yüzden de olası bir yangın ya da patlama önlenebilir. Bir diğer elektronik sigara modeli de hava sensörü ile çalışır. Hava sensörü, sigaranın ucundan çekilen havayı algılar. Algıladığı bu havayı entegre sistemine bildirir. Entegre sistemi atomizer denilen yüksek titreşim gücünü devreye sokar. Yüksek ısı ile Tugsten – wolfram adı verilen tel ısınır. Bu telle temas halinde olan alkolait sıvısının ısınması sağlanır. Isınan sıvı, havayı üfleyen kullanıcın nefesi ile buhar olup havaya karışır. Alkolait sıvıları; propilen glikol, etanol, su, tütün çiçeği, esans, nikotin gibi maddelerden oluşur. Normal sigarada bulunan karbon monoksit gibi binlerce çeşit zararlı madde olmadığı için hem elektronik sigarayı kullanan kişi hem de bu buhara maruz kalan pasif içici açısından zarar minimum derecede azdır. Elektronik sigaralarda likit olması gerekir. Bu likitler nikotinden oluşur. Nikotin sınıflandırılması yapılır. Kullanıcının kullandığı sigara oranından başlayarak, sıfır nikotine kadar kullanılır. Böylelikle kullanıcı sadece nikotin tüketerek, sigarayı bırakabilir. Böylelikle sigarayı aşama kat ederek bırakabilirler. Pasif içiciler açısından minimum zarar demektir e-sigaralar.
Çevreye ve kendinize daha az zarar verirsiniz. Üzerinizde sigaranın kötü kokusu olmaz. Dilediğiniz tat ve aromada cihazı kullandığınız için, üzerinizde onun kokusu kalır. Bu cihazlarda kanserojen madde kullanımı azdır. Sigaraya göre bütçenize daha az zarar verir. Dudak ve el tiryakilerinin, sigarayı bırakma aşamasında girdikleri psikolojik sıkıntılara bir nebze olsun çare olabilir. Sigarayı bırakma da psikolojik olarak çözüm olmaya çalışan elektronik sigaralar, tiryakilerin ve bağımlıların belirli bir süre düzenli olarak kullanarak sonuç alabileceği cihazlardır. Yapılan istatistiksel araştırmalara göre sigara bırakmaya çalışan insanların ilaç ve diyet programı yanında elektroniksigara düzenli kullanmaları, sigarayı daha çabuk bıraktıklarını göstermektedir. Bu cihazlarda kullanılan ürünler kanserojen madde olmadığından veya daha azaltılarak kullanıldığından, sigarayı bıraktırma oranı yüksektir. Elektronik sigaralar tüm dünyada başarıyla uygulanan ve kullanılan sigara simülatörleridir. Bu simülatörler, gerçek sigaranın yerini tutmadığından. Kullanıcılar en başta yadırgayabilirler. Ülkemizde uygulanan kapalı alanda sigara içmek yasaktır kanuna göre, elektronik sigaraları, havayı kirletmediği ve insan sağlığına zararlı olmadığı için kapalı alanlarda da kullanabilirsiniz.

1 yorum:

  1. sonuçta tütünü bırakmak ve zararlı etkilerinden kaçınmak üzere dünyada yaygın kullanım alanı bulmuş bişey bu

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!