Anasayfa » » Okumayı Sevmeyen Blog Yazarı Olamaz!

Okumayı Sevmeyen Blog Yazarı Olamaz!



Blog Yazarı olmanın vasıflarını saymaya kalksak maddeler halinde sıralayabiliriz. Bu makalede tek bir vasfı ele almaya karar verdim. Belki diğer vasıfları başka makalelerde irdeleriz. Blog Yazarı olmak için okumayı sevmelisiniz. Okumayı sevmeyen birinin blogu özgün ve güncel olamaz. Saatlerce süren okuma seansları sırasında ya da sonrasında özgün makaleler için fikirler oluşur.

Okumak Blog Yazarına Neler Kazandırır?
Okumak yalnızca blog yazarlarının değil kendisini geliştirmek ve güncel tutmak isteyen her kişinin edinmesi gereken bir meziyettir. Meziyettir diyorum çünkü ülkemizdeki okuma oranları ele alındığında okumayı sevmeyen bir millet olduğumuz gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Hal böyle olunca okuyan insanlar meziyetli statüsüne giriyorlar.


  • Okumak, Blog Yazarınının kelime dağarcığını, sözcük haznesini geliştirir. Üretilen içeriklerde aynı kelimeleri tekrar etmez yeni kelimeler ile makalesini zenginleştirir. 
  • Okumak, Blog Yazarının bilgi haznesinin gelişmesine yardımcı olur. Her okuduğu şeyden mutlaka faydalı bilgiler edinir.
  • Okumak, Blog Yazarının yazma gücünü arttırır. Yazdığı makaleler daha akıcı, daha kaliteli ve bir o kadar anlatım dili gelişmiş olur.
  • Okumak,  Blog Yazarının bilinç altında kalmış fikirleri geliştirerek ortaya çıkarmasını sağlar. Yeni fikirler üretmesine olanak tanır. 
  • Okumak, Blog Yazarının düşünme gücünü arttırır. Yazmak istediği konuda yeteri kadar düşünmesini sağlar.
  • Okumak, Blog Yazarına araştırma yetisi kazandırır. Okuduğu bir bilgiyi eğer okuduğu yerde yüzeysel olarak geçilmişse detaylıca araştırmasını sağlar.


Blog Yazarları Neler Okumalıdır?
Blog yazarlarına okumanın kazandırdıklarını yukarıda sıraladık. Dilerseniz neler okumalıyız onlara da kısaca değinelim.

Kitaplar;Okumanın temel kaynağı kitaplardır. Zevkinize ve ilgi alanınıza göre kitaplar okumalısınız. Hem okumaktan zevk almanızı sağlayacaktır hemde ilgilendiğiniz alanda yeni bilgiler edinerek gelişmenize imkan tanıyacaktır.

SRGZ Blog Yazarı ne tür kitaplar okur?
Ben genelde siyasi kitaplar okumayı seviyorum. Boş kaldığım zamanlarda siyasi içerikli kitapları okumayı seviyorum. Kitap arşivimin büyük bir çoğunluğunu siyasi kitaplar oluşturmaktadır. Kitaplığımdaki Hüseyin Nihal Atsız kitaplarının ayrı bir önemi ve yeri vardır. Tarihi kitaplar okumayı seviyorum. Yakın tarihimizi anlatan kitaplar ilgimi çekiyor. Bunların dışında ilgilendiğim konular olan webtasarım, teknoloji üzerine kitaplar edinip okumaya gayret ediyorum. Son olarak Webtures girişimi ile adını duyuran Kaan Gülten'in kendi yazdığı iki kitabı hediye etmesi ile SEO konusunda da kitap okuma fırsatı bulmuş olacağım. Sanırım kitaplar bu gün kargoya verildi, bir kaç gün içinde elimde olacaktır. Bu kitaplar hakkında da bir inceleme yazısı hazırlayacağım.

Dergiler ve Gazeteler;Günlük kitap okuyamasam da dergi ve gazete okumak için vaktim oluyor. Sabah işe giderken ve akşam işten dönerken serviste dergi ve gazete okuyabiliyorum. İş yerinde öğle aralarında dergiler ve gazeteler okuyorum. Hafta sonları genelde gazete ve dergi okuyorum.

SRGZ Blog Yazarı hangi dergi ve gazeteleri okur?
Bir kaç teknoloji dergisine aboneliğim var. PCnet ve Level dergilerini her ay düzenli olarak okuyorum. Bunun dışında internet üzerinden online olarak takip ettiğim ücretsiz dergiler de vardır. Bu konu hakkında daha önce yazdığım ''Her Blog Yazarının Okuması Gereken e-Dergiler'' isimli makaleyi okumanızı tavsiye ederim.
Gazete olarak günlük Yeniçağ gazetesini okumaya gayret ediyorum. Aboneliğim yok ancak her sabah işe giderken gazete bayinden satın alıp serviste ve boş vakitlerimde göz gezdiriyorum.

Özgün ve Güncel Bloglar;Blog Yazarının olmazsa olmazları takip ettiği bloglardır. Özgün ve güncel olan blogları takip etmek hem iletişiminizi hem etkileşiminizi arttıracağı gibi yeni içerikler üretmeniz için ilham kaynağı olur. Ülkemizde büyük özveri ile kaliteli içerikler üreten blog yazarları vardır. Bunlardan ilgi alanınıza göre olanları takibe almanız inanılmaz faydalar sağlayacaktır.

SRGZ Blog Yazarı hangi blogları takip eder?
Yaklaşık 2006 yılınan bu yana blog dünyası ile iç içeyim. O zamandan bu zamana takip ettiğim ve faydalandığım bir çok blog olmuştur. Süreklilik adına bir çoğunun başarısızlıkla sonuçlandığını söyleyebilirim. Takip ettiğim blog listesini özenle hazırlıyor ve elimden geldiği kadar güncel tutmaya çalışıyorum. Takip ettiğim bloglar arasında yalnızca Türkçe bloglar değil, yabancı bloglar da bulunuyor. Yabacı bloglarda yer alan içerikleri Türkçeye çevirip biraz da yorum kattığınız zaman en kral özgün içerikler ortaya çıkıyor.

Takip ettiğim yerli bloglar şöyledir;
Blog Hocam; Daha iyi bloglar için sloganıyla yayın yapan Serdar Kara'yı tanımayan yoktur. Blogumuzun gelişmesi için, daha fazla kazanç elde etmemiz için özgün ve kaliteli içerikler oluşturur. Misafir blogculuk için gösterdiği çaba sayeside ülkemizde misafir yazarlık kavramının geliştiğini düşünüyorum. Blog Hocam'da defalarca misafir yazar olarak yer aldım. Blog Hocam'da yayınlanan yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Bilişim Bilgi; Teknolojinin Nabzı sloganıyla yayın yapan Kadir Kılıç hocam, teknoloji / bilişim konusunda özgün ve kaliteli içerikleri bizlerle buluşturuyor. Kendisi ile Bumerang Deneyim Günlerinde tanışmış ve o günden sonra bilgi alış verişi çerçevesinde samimi bir dostluğumuz olmuştur. Yazılarını büyük emekler harcayarak özenle hazırlar.

Burak Göç ; Tam bir film ve kitap kurdu olan Burak Hocam'ın blogu tam anlamıyla kişisel blog kategorisine tekabül ediyor. blogunda izlediği filmleri, okuduğu kitapları akıcı bir dil ile anlatır.  Kendine özgü tasarımı ile diğer bloglardan zaten ayrışıyor. Sarı rengi sevmemden dolayı da bloguna ayrı bir hayranlık duyarım diyecektim ki blogunu rengini sarıdan kırmızıya çevirmiş. Böyle de güzel olmuş. Tebdil-i tema da ferahlık vardır.

Enes ve Blogu ; Hayata gülümseyen blog sloganıyla yayın yapmaktadır. Uzun zamandır takip ederim. Enes İlhan'ın bloguna haksızlık ettiğimi düşünüyorum çünkü o kadar faydalanıp istifade etmeme rağmen bloguna çok az yorum yapmışımdır. Bu konuda kendimi daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Enes İlhan'ın blogundan bir çok konuda bilgilenmiş ve yeni şeyler öğrenmişimdir.

Hızlı Adam; Rekabet Hız İster alt başlığı ile yayın yapan Bünyamin Hocam ile yine misafir blogculuk vesilesi ile tanıştım. blogumda yayınlamak üzere özenle hazırladığı ''İyi niyetli teknoloji düşmanı kime denir?'' isimli yazı sonrasında iletişimimiz devam etti. Blogunu baştan sona kadar okumaya çalışıyorum. Yayınladığı bir çok makaleyi okudum. Pazarlama sıraları, Satış yöntemleri ve kariyer geliştirme üzerine bir çok özgün yazısı bulunmaktadır.

Dost Biri ; Kendisini Sosyal Eleştirmen olarak tanımlayan Kerim Potuk, blogunda özgün ve güncel makaleler yayınlamaktadır. Takip etmeye başlayalı çok kısa bir süre oldu ancak bir çok makalesini okuduğumu söyleyebilirim. Hakkımda sayfası için kendisini ayrıca tebrik etmek isterim. En uzun soluklu hakkımda sayfası benim sanırdım ancak yanılmışım.

Takip ettiğim diğer yerli bloglar ;  Beyn.org - Gökhan Karaoğlu - Çayyaşın blogu - Medya İstasyonu - Hasan Yalçın - Cem Baki - ve diğerleri.... (takip etttiğim yabancı bloglarda bu adrestedir.)


Sizinde eklemek istedikleriniz olursa yorum bölümünden ileterek katkıda bulunabilirsiniz.

İyi Bloglamalar dilerim.


13 yorum:

  1. Hızlı Adam, Blog Hocam, Gökhan Karaoğlu ve Mustafa'nın bloglarını bende takip ediyorum hocam ama diğerlerinden haberim yoktu.

    Burak Göç'ün sitesi hakikaten çok farklı bir tasarıma sahipmiş. Blogunu daha önce yandex seo ve Bayan blogcuların erkek blogculara karşı avantajları yazısını okumak için ziyaret etmiştim ama arama motorundan gelip okuyup çıktığım için tasarımı ve yazdığı diğer yazılar ile ilgili bir fikrim yoktu. Blogunu takibe aldım bende :)

    Enes İlhan'ı ise bir süre takip etmiş ancak az içerik girdiği için sonradna listeden çıkarmıştım. Tekrardan bir göz atarım bloguna

    Cem Baki'de Eness gibi bir dönem takip ettiğim bloglar arasındaydı. Onunda listemden çıkma sebebi o dönemde az yazması idi. Cem'in bloga da tekrardan bir göz arayım :)

    Hakkımda yazısı için söylediklerin için teşekkür ederim hocam. Ben uzun olduğu için içeriğinde revizyona gitmeyi planlıyordum. Okuyan herkes çok uzun olmuş okunmuyor diyordu. İlk olumlu yorum senden geldi. Bir yorum da olsa bana yeter. Silmeyeceğim :)

    Bu arada bilişim bilginin domain yanlış lnklenmiş hocam. Türkçe karakter içeriyor şu anki hali.

    YanıtlaSil
  2. Sade bir listede benim de yer alıyor olmam gerçekten çok mutlu etti. Aynı mutluluğu takip ettiğim tüm blog sahiplerine yaşatmak için yakın zamanda dost bloglar, takip ettiğim bloglar menüsü veya sayfası oluşturacağım. Yazı için teşekkür ederim. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. Bu yazı çok güzel olmuş. Birkaç gündür takip ettiğim bloglara yapılan yorumlardan ve bu tarz takip listelerinden yola çıkarak okunacak bloglar listemi genişletmeye çalışıyordum, Daha önce hiç karşılaşmadığım blogları takip ediyormuşsunuz, çok memnun oldum açıkçası okuyamadığım blogları okuyacağım için.
    Ayrıca benim bloğuma da yer vermiş olmanız mutlu etti, teşekkür ediyorum (:

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bahsetmiş olduğunuz liste içerisinde yer alan Blog Hocam takip ettiğim bloklar arasında. Hızlı Adam blogunu da dün bahsetmiştiniz. Bilmediğim daha önce karşılaşmadığım listedeki diğer bloglar ile sayenizde bilgi sahibi oldum.

    Ayrıca, bahsettiğiniz bloglar arasında yer alıyor olmam, beni de mutlu etti. Elinize sağlık. Teşekkürler Vural hocam.

    YanıtlaSil
  6. takip edilebiliyorsam böyle güzel yazar kardeşlerimin yazılarında yer alabiliyorsam doğru yolda olduğumu biraz mahcup, birazda gururla anlamış bulunmaktayım. Takip Edilmek ve sayende yeni bloglar keşfedip takip etmek çok güzel bir duygu. Öncelikle Vural kardeşim sana çok çok teşekkür ederim. Duruşundan fikirlerinden ve kaleminden şaşmadan başarını artırarak devam ettirmeni dilerim. Ben blogumdada bahsetmiştim blog okumak yaşayan kahramanların hayatlarını roman tadında okumaktır. Kişisel blogların gerçek kahramanlarla dolu romanların olduğu blogların artması gerçektende çok mutlu ediyor beni... Tüm kişisel günlük yazarlarına hep destek tam destek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim.

      Sil
  7. Değerli blog yazarları tarafından takip edildiğimi açıkçası çoğu zaman ben dahi fark etmiyorum :D Bu muhteşem, sonuna kadar katıldığım makalen ve listende bana yer verdiğin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Sitenizi sürekli ziyaret ediyorum çok iysiniz teşekürler.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!