Anasayfa » , » Sosyal Öğrenim Platformu

Sosyal Öğrenim Platformu


Türkiye'de eğitim ve öğretimi internet ortamı ile birleştirip daha eğlenceli hale getiren bir yapıdan bahsedeceğim. e-Ödev isimli proje yayın hayatına kısa bir süre önce başlamış olmasına rağmen sisteminde kayıtlı üye sayısı, soru sayısı, yanıt sayısı takdire şayandır.

Yöneticilerden Meriç Balak şu açıklamayı yaptı ; ''E-odev içerisinde cevapların ve açıklamaların kalitesi moderatörler tarafından sağlanmaktadır – aileler, aktif öğretmenler, emekli öğretmenler ve üstün başarı gösteren öğrenciler. Eodev öğrenme süreci içerisinde oyunlaştırma elementlerini (puanlar, sıralamalar, başarılar, “Teşekkür” düğmesi) kullanarak motivasyonu artırmaktadır. Türkiye içerisinde tüm çocuklara ulaşmak istiyoruz çünkü herkesin eğitime kolay ve ücretsiz bir şekilde sahip olması gerektiğine inanıyoruz.''


e-Ödev Sistemi Nasıl Çalışır?
çok basit bir çalışma sistemi vardır. Siz cevabını bulamadığınız soruları sorarsınız, cevabı bilenler cevap verir. Boş vakitlerinize sorulan soruları cevaplayarak hem pratik yapmıl olur hem de başka kişilere yardımcı olmuş olursunuz.

Sor bana sorayım sana tekniği diyebiliriz.  Sistemin kolay olması kadar ücretsiz olması da ayrı bir dikkat konusudur.  Binlerce kişinin çevrimiçi olduğu eÖdev sitesinde sorularınıza kısa sürede yanıt bulabilirsiniz.  Site kullanım istatistiklerinden çıkan sonuç ortalama olarak 10 dakika içerisinde soruların cevaplandığı yönündedir.

Amerika menşeili olan Brainly Sosyal Öğrenim Ağları’nın bir üyesi olan Eodev.com Sosyal Öğrenim Ağı’nın
kayıtlı kullanıcı sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Eylül 2012’de hizmete giren ücretsiz portal, sosyal
öğrenim bilincini kısa sürede yayarak bu alanda öğrencilerin en çok kullandığı sosyal platformdur.

İlkokul öğrencisinden tutunda Üniversite öğrencisine kadar bir çok alandan bir çok öğrenci sisteme dahil olmuş durumda. Sosyal bir platform olması sebebi ile bu paylaşımların ilerleyen zamanlarda dostluğa dönüşmesi mümkündür.


E-odev içerisinde öğrencilerin zorlandıkları ders konularında soru sorabilmeleri için puanlara ihtiyaçları vardır. Sistem tarafından kayıt sonrası verilen puanların bitmesi durumunda tekrar puan kazanabilmek için başka kişilerin ödevlerine yardım edilmesi zorunlu kılınmıştır. Bir soruya en fazla iki cevap verilebildiğinden hızlı ve en iyi cevabı vermek için bir yarışma ortamı söz konusudur. Zira en iyi cevabı verenler ekstra puanlar kazanmakla birlikte sıralamalar içerisinde de unvanlar elde ederler. Balak’a göre, oyunlaştırma elementleri ile
desteklenmiş sosyal öğrenim siteleri sadece oyun oynamayı seven, yarışmalara katılan ya da önemli bir sınava hazırlanan öğrenciler için değil genele hitap etmekte ve büyük fırsatlar oluşturmaktadır.

İçerikler, verilen cevaplar uzman moderatörler tarafından kontrol ediliyor. Başka kaynaklardan yada sitelerden kopyalanan cevaplar için kullanıcılar öncesinde ikaz edilmiş. Sebebi ise kişilerin kendi bilgilerini kendi özgün cümleleri ile ifade etmesini sağlamaktır.

Günümüzde mobil bir dünyamız olduğunu düşünürsek cep telefonlarından ve tabletlerden de erişim sağlayabilmeniz için uygulamalarda mevcuttur. İOS ve Android için geliştirilen uygulamalar ile istediğiniz zaman istediğiniz yerden erişebilirsiniz.

Aynı sistem bir çok ülkede de aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
Brainly.com (ABD), Zadane.pl (Polonya), Znanija.com (Rusya, Ukrayna ve diğer Rusça konuşan ülkeler), E-aufgabe.de (Almanya), Misdeberes.es (İspanya, Meksika ve Güney Amerika), NosDevoirs.fr (Fransa), Brainly.ro (Romanya), Brainly.co.id (Endonezya) ve Brainly.com.br (Portekiz ve Brezilya)

Tüm servisler aylık 22 milyondan fazla tekil kullanıcıya hizmet vermektedirler.

Öğrencilerimiz için gerçekten bir şans niteliği taşıyan bir sistemdir.

Sistem hakkında bir infografik çalışması aşağıdadır.




0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!