Anasayfa » » Blog Yazarlarının Bilmesi Gereken Hadis-i Şerifler

Blog Yazarlarının Bilmesi Gereken Hadis-i Şerifler

İnsan hayatını yöneten ve asırlardır insanlara doğruları gösteren hadis-i şerifleri bir de blog yazarlarına istinaden inceleyelim. Müslüman bir blog yazarının ehemmiyetli bir şekilde blogunda yaptığı işlere, yazdığı yazılara uyarlaması gerekir.

Hadislerin ışığında ilerlemiş bir Cihan Devleti'nin torunları olarak yine hadislerin ışığında blog yazarlığını layıkıyla yapmaya çalışalım.

Kategori                 : Gasp
HadisNo                 : 4319
Hadis                 : Hz. Aişe (ra)`den anlattığına göre Resulullah (sav) şöyle buyurdu: "Kim (gasben başkasının) arazisine bir karış haksız tecavüz ederse yedi kat yerin dibine kadar boynuna dolandırılarak cezalandırılır."

Bu hadis-i şerif ile blog yazarlarının iliştirilmesi gerekir. Bir kişinin arazisine tecavüz etmek, arazisinden toprak alıp zimmetine geçirmek ne ise bir blog yazarının emekler vererek hazırladığı blogundan içerik çalmak, yazılarını kopyalayıp gaspetmek aynı şeydir.

Kategori : Alım-Satım
HadisNo : 261
Hadis : ''Kim bizi aldatırsa o bizden değildir" 
Peygamber Efendimiz(s.a.v)'in meşhur hadislerinden birisidir. Çoğumuz blog yazarı olarak yanında webtasarım,grafik tasarım,logo tasarım, seo hizmetleri konusunda ticari işler yapmaktayız. Bu işlemleri yaparken karşımızdakini aldatmak insanı bu hadis-i şerife muhalefet kılar. Diyelim ki, bir müşteriye ücreti mukabilinde seo hizmeti sunacağız. Müşteriye yapamayacağımız halde 1 haftada Google'da üst sıralara çıkarma sözü verir ve bu sözümüzü yerine getiremezsek bu hadis-i şerifte bahsedilen aldatan kişi oluruz.


Kategori           : Ahlak
Hadis No         : 1673
Hadis         : Resulullah (sav) bana: "Ey Muaz, insanlara karşı iyi ahlaklı ol!" dedi.
 Hem blog yazarı olarak, hem müslüman olarak hemde milletimizin genleri gereği karşımızdakine karşı ahlaklı olmaz zorundayız. Başka bir blog yazarına karşı ahlaklı davranmamızı bu hadis-i şerif ile idrak edebiliriz.

Kategori : Kibir
HadisNo : 5219
Hadis : Bir diğer rivayette: "Kalbinde hardal tanesi kadar iman bulunan bir kimse cehenneme girmez. Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulunan kimse de cennete girmez" buyrulmuştur.
Kibir dinimizde yalnızca hadislerde değil, ayetlerle de yasaklanmıştır. Büyük Allah dostları kibirin insanı nasıl helak ettiğini çeşitli kıssalar ile anlatmışlardır. Başarılı bir blog yazarı, internette nam salmış bir blog yazarı kibirine kapılırsa bu hadis-i şerifte tarif edilen kibire bulaşmış olur. Çok emek vererek, para harcanarak hazırlanmış ve hakettiği yere gelmiş bir blog ve blog yazarı kibirlenmediği sürece uzun yıllar yayında kalmaması için bir sebep yoktur.

Kategori   : Misafirlik
HadisNo : 3491
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim Allah`a ve ahirde inanıyorsa, misafirine `caize`sini ikram etsin." Yanındakiler sordular: "Ey Allah`ın Resulü! Caizesi de nedir?" Aleyhissalatu vesselam açıkladı: "Bir gecesi ve gündüzüdür.''

Misafir yazar olarak blogumuza gelip yazılar yayınlayan birine karşılık ikramda bulunmak gerekir. Akabinde bir yazı hazırlayarak bize ikram edilen bir blog yazısı gibi bizde o blog yazarının bloguna misafir olarak yayınladığımız yazı ile mukabelede bulunmuş, ikramda bulunmuş oluruz.

Kategori : Teşekkür
HadisNo : 981
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim, kendisine yapılan bir iyiliğe karşı, bunu yapana: "Cezakellahu hayran (Allah sana hayırlı mükafaat versin)" derse teşekkürü en mükemmel şekilde yapmış olur."

Bize bir iyilik yapan blog yazarı arkadaşımıza teşekkür etmemiz gerekir. Misafir yazarlarımıza ve blogumuza yorum yapanlara itinalı davranmalı ve kısa zamanda yorumlarına cevap verip teşekkür etmeliyiz.

Yukarıda yer alan hadis-i şerifler Kütüb-ü Sitte kitabından alınmıştır.
Kaynak olarak kullanılan web sitesi buradadır.
Vural Egemen Sarıgöz

3 yorum:

  1. Tebrik ediyorum öncelikle. Çok güzel düşünülüp hazırlanmış bir yazı. Blog yazarları olarak yapmamız gereken şeyleri Hadis-i şerifler ile desteklemişsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Hocam esprili ve faydalı yazınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!