Anasayfa » » Blogunuzda Yapmamanız Gereken 5 Hata!

Blogunuzda Yapmamanız Gereken 5 Hata!

Blog tutmak işi iki kategoride sınıflandırılabilir. Birincisi blogun tasarımı ikincisi blogun içeriğidir. Kimi tasarımlar vardır oldukça sadedir ancak içerik bakımından zengindir. Kimi bloglar vardır muhteşem bir tasarıma sahiptir lakin içeriği çok zayıftır.

bir çok blog yazarı bloglarının tasarımını kimseden profesyonel bir yardım almadan yapmaktadır. Bu da beraberinde korkunç blog hatalarını getirmektedir.

Aşağıda sıralayacağımız hataları yapmazsanız profesyonel bir yardım almadan bile korkunç bloglar kategorisinden çıkmış olursunuz.

1- Kötü Yazı Tipi

Bloğunuzda ne kadar güzel bir makale paylaşırsanız paylaşın okuma kolaylığı sağlayan bir yazı tipine sahip değilseniz insanlar o yazıyı  yalnızca bir kaç cümle okuduktan sonra okumayı bırakacaktır.
Okuması güç bir yazı tipi seçmek blog tasarımınızda yapmamanız gereken ilk önceliktir. İnternette standartlaşmış bazı yazı karakterleri vardır. Genellikle bu yazı karakterlerini seçmek okumayı kolaylaştır. Örneğin en çok tercih edilen Arial isimli dünya standardı yazı tipidir. Verdana isimli yazı tipide en çok tercih edilen yazı tipleri arasındadır.


Bu yazı tiplerinden birisini seçtiyseniz o zaman yazı tipinin kalınlığı konusuna eğilmelisiniz. Yazı tipiniz dünya standardı bir karakter olsa dahi kalın bir punto ile yazılmışsa yine insanlar okumadan bloğunuzu terkedecektir.

Tüm makaleyi BÜYÜK HARF'lerle yazmayınız. Büyük harf hem okumayı zorlaştırır hem de internet dünyasında yazının tamamını büyük harfle yazmak bağırma anlamına gelir.


2- Arka Plan Seçimi
Çoğu bloglarda görürsünüz arka planlar için yumuşak, soft yada gözü yormayan, gözü kamaştırmayan , gözü almayan bir arka plan üstüne kuruludur. Koyu renk çok az bloglarla özdeşleşmiştir.
Hatta arka planda zarif çizgilerden oluşan bir desenli grafik kullanabilirsiniz ama kesinlikle arka plana koyu renk yada rengarenk bir resim koymayınız. Bu sitenizdeki yazıların okunması zorlaştırır ve insanları blogunuzdan uzaklaştırır.
Daha sade arka planlar seçerek hem okuyucuyu yormaz hemde içeriğinizi daha ön plana çıkarmış olursunuz.


3- Logo Tasarımı
Yine bir çok kişi logo tasarımını kendisi yapmaktadır. Photoshop yada bir başka grafik düzenle programı ile logolar yapabilirsiniz ancak bu programlara hakim olmadan ortaya bir logo çıkarırsanız meşhur photoshop faciaları listesinde yerinizi alabilirsiniz. Logo seçiminde hazır psd logo temaları da kullanabilirsiniz ancak bunları da bire bir blogunuzda kullanmayınız. Üzerinde değişiklikler yaparak aslını hatırlatmayacak kadar değiştirebilirsiniz. Hem bu yöntem ile ilerleyen zamanlarda yeni becerilere sahip olup ortaya çok güzel logo tasarımları çıkarabilirsiniz.  Logo sizi ve blogunuzu yansıtan bir değerdir. Özenle seçilmeli ve yine sadelik tercih edilmelidir.Logonuz içeriğinizi be bloğunuzun iştigal konusunu yansıtmalıdır. Logo tasarımı konusunda hiç bir bilginiz yoksa webmaster forumlarında 5 lira - 10 lira gibi bir ücretle logo tasarımı yapanlara rastlayabilirsiniz. Her ne kadar 5-10 liralık logo tasarımları piyasanın kalitesini düşürse de yine de hiç bilginiz olmadan tasarlayacağınız logodan iyi olacaktır.


4- 1'den fazla Yazı Tipi Kullanmak
Bloğunuzda bir makale içerisinde bazı bölümlere dikkat çekmek için kalın yazı tipi yada italik yazı tipini seçebilirsiniz ancak aynı makale içerisinde farklı yazı tiplerine yer vermek yine okumayı zorlaştıracağı gibi makalenizin düzenini de bozacaktır.

5-) Yazı Tipinin Rengi
Yazı tipi seçimi kadar yazı tipinin rengide önemlidir. Bloğunuzda kırmızı, mavi , sarı gibi yazı renkleri yine okumayı zorlaştırır. Üstelik tasarımınızı kötü gösterebilir. Genellikle tercih edilen yazı tipi renkleri siyah, koyuya yakın gri gibi renklerdir. Bu renklerden birisini seçmeye gayret gösterin.


Bloglarda gördüğünüz genel hatalar tespit ettiyseniz yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

Vural Egemen Sarıgöz


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!