Anasayfa » » Harf İnkılabı Yapılmamış Olsaydı?

Harf İnkılabı Yapılmamış Olsaydı?


Bu günlerde üzerinde oldukça tartışılan bir konu olduğunu düşünüyorum. Bazı dindar çevreler(!) Harf İnkılâbı ile birlikte yani Latin harflerinin gelmesiyle birlikte Arapça'nın unutturulduğu , Kur'an-ı Kerim'in öğrenilmesinin güçleştirildiği iddia edilmektedir.

İlk önce Harf Devrimi neden yapıldı buna bakmalıyız.1 Kasım 1928'de, daha Önce Türkçe'yi yazmak için kullanılan Arapça harfler yerine Lâtin harfleri , Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere yer vererek Türk harfleri adı ile 1353 sayılı kanunla kabul edilmiştir. Harf İnkılâbı yazı dilinde kullanılan Arap harflerinin yerine yeni Türk harflerinin alınması demektir.


Arap harfleri, Arap diline çok iyi uymakla beraber, Türk dili için yetersiz ve elverişsizdi.Telafuzlar komik ve zor oluyordu. Türkçe, Arap harfleri ile kolay yazılıp okunamıyordu. Konuşulduğu hâlde yazılamıyor, yazıldığı gibi okunamayan bir yazı dili söz konusuydu. Okuyup yazmayı kolaylaştırmak ve yaymak, modern eğitim ve öğretimin gerçekleşmesine çalışmak ancak Harf İnkılâbı ile sağlanabilirdi.

Harf İnkılâbı yalnızca modernleşmek , uygar devletler ile bir olmak hususunda değerlendirilmemelidir. Bu günün çağına ayak uydurabilmek için bir çok faydalarını görmekteyiz.


Bazı çevreler bu Harf Devrimi'nin Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık olarak nitelendirmektedir. Bana göre bu tam tersi bir durumdur. Harf Devrimi ile birlikte Kur'an-ı Kerim'e ve Kur'an Harflerine verilen kıymet artmış ve bu kıymet günümüze kadar uzanmıştır. 

Bakınız Arap birisi Kur'an-ı Kerim'i okur , sonra başının altına alır yastık yapar yatar. Belden aşağıda tutmamaya özen gösteren tek Millet Türk Milleti'dir. Bunu da zamanında yapılmış olan Harf İnkılabına borçluyuz. Yoksa hala Arap harfleri ile yazıp , okuyor olsaydık belki de ARapların yaptığı gibi Kur'an'da bizim yazdığımız okuduğumuz dildendir diyerek gerekli ehemmiyeti vermeyecektik.

Kur'an-ı Kerim başımızın tacı , gönlümüzün ilacıdır , Kelamullah en kıymetlimizdir. Allah bizleri Kur'an-ı Kerim'in şefaatine nail eylesin inşaAllah...

Bu vesile ile Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk'ten bir kez daha Allah(c.c.) razı olsun.

Vural Egemen SARIGÖz
21.11.2012

3 yorum:

  1. Yalan yazan tarih utansın!27 Nisan 2013 15:48

    Harf inkılabının sebepleri
    1) Medyanın mevcut düzene tepkisini kırarak zaman kazanma
    2) Tarihinden kopuk bir nesil yetiştirme (Bir ingiliz 500 yıl önce yazılan eserleri okuyup anlayabilirken biz osmanlıca yazılmış eserlerden istifade edemiyoruz.)
    3) Dini eserlerin yasaklatılarak islami boşluk oluşturma ve ideolojilerine uygun(kendi denetimlerinden geçmiş) latince yazılmış eserleri yayınlama
    4) Bir halkın okuryazarlık oranının bir gecede %0 yapma ve halkı cahil göstererek kendi ideolojileri için zemin hazırlama.

    Söylenenin aksine arapça Dünyada en kolay öğrenilen ve yazılan diller arasındadır. Ayrıca cennet ehlinin dili de arapçadır. Geri kalmamızın sebebinin de harflerle ilgisi yoktur. Japonya ve Çin harflerini değiştirmemesine rağmen nasıl bu kadar geliştiler sizce :)

    Mustafa Armağan'ın kitaplarını okumuş olsaydınız bu yazıyı şuan yayınlamamış olacaktınız Vural bey. Bu arada bir belgesel var internette. M. Kemal gerçeği diye. İzleyince ne demek istediğimi ve yazının sonundaki "Allah Razı olsun" sözünün orada ne kadar ilgisiz durduğunu anlayacaksınız. Ne diyelim yalan yazan tarih utansın...

    YanıtlaSil
  2. Yorumu yapan arkadaşa katılmamak mümkün değil.. İman etmemiş kişilerin Allah'a (c.c.) savaş açtıklarını unutuyor ve bazen de hafife alıyoruz yada anlayamıyoruz galiba.. Koca bir ömür içinde veya ölüm sekeratında yalnızca tek bir defa Allah'a (c.c.) imanın zıddı olacak inkar kelimelerinden birini insan söylese hatta ima etse yada işaret etse bir ömürlük imanı çöpe giderken, biz bazen yakınlarımızın yada tanıdıklarımızın binler inkar kelimeleri arasında bir tane imana yakın kelime bulup onu yüceltmeye çalışıyoruz galiba..

    YanıtlaSil
  3. arap başının altında ve üstünde alıyor açıyor okuyor KURAN ı sen daha okumasını bilmiyorsun belki müsülümanım deyipde evinde elinde bile bulundurmuyorsun başkasından konuşmak yazmak kolay kendi yapıp yapamadıklarından konuş ayrıca islam ve din düşmalığı yapan ve hayatı boyunca ALLAH IN razı olmayacağı ameller yapan birinden ALLAH razı olurmu ......

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!