Anasayfa » » Kadir Gecesi'nde Nasıl İbadet Edilmeli?

Kadir Gecesi'nde Nasıl İbadet Edilmeli?




14 Ağutos 2012 Salı gecesini Çarşamba gecesine bağlayan gece bin aydan daha hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesi'dir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı olduğu için bir müslümanın bu mübarek geceyi en verimli şekilde geçirmesi gerekir. Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu Allahu Teala gizlemiştir. Bu hususta bir çok alim bir çok fikir vermişlerdir. Ancak bir çok alim Kadir Gecesi'nin Mübarek Ramazan Ayının 27. gecesinde gizli olduğuna şu Hadis-i Şerif ile mutabık olmuşlardır."Leyle-i Kadir, yirmi yedinci gecedir." Kadir Gecesi'nin Ramazan Ayının son 10 gününde saklı olduğunu bildiren alimler son 10 gün içinde tek gecelerde olduğunu söylemişlerdir.

En kuvvetli hesabı İmamı Şa'rani Hazretleri şu şekilde yapmıştır.

Pazar günü girerse 29.gece, 
Pazartesi girerse 21.gece, 
Salı girerse 27.gece, 
Çarşamba girerse 19.gece, 
Perşembe girerse 25.gece,
Cuma girerse 17. gece, 
Cumartesi girerse 23.gece.

Bir çok alim Mübarek Kadir Gecesi'nin alametleri olduğunda fikir birliği etmişlerdir. Bu alamaletler ise şöyledir.


Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur.

Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.

Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.



Kadir Gecesinde ilk olarak bol bol tövbe ederek bağışlanmayı dilemek gerekir.  Mübark Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'de övülen bir gecedir. Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olduğunu Cenab-ı Allah Kadir Suresinde şu şekilde buyuruyor.

''Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?  Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.  O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar.

Bir Hadis-i Şerif'te Alemlere Rahmet olarak gönderilen Resul-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmaktadır. ''"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." 

Başka bir Hadis-i Şerif'te; '' "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Hz.Aişe(r.a.) Validemiz bir gün Resulullah Efendimiz'e ; ''Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim'' diye sorunca , Alemlerin Efendisi Peygamber Efendimiz(s.a.v) şöyle buyurur. ''Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle) ''

Peygamber Efendimiz şöyle buyurdular '' "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Mübarek Kadir Gecesi Şöyle geçirilmelidir.

Kadir gecesini idak etmeye Kadir Gecesinin sabahında başlamalı ve bol bol tövbe istiğfar ederek günü geçirmelidir. 


Mümkünse bu mübarek gün ve gecede bütün vakit namazlarını camide cemaatle eda etmelidir. En azından yatsı namazını camide cemaat ile kılmalıdır.

Bu mübarek gecenin hürmetine imkanlar dahilinde sadakalar verilmelidir. 

Bol bol Kur'an-ı Kerim okumalıdır.

Kadir Gecesinde tövbe namazı kılmalıdır.

Kadir Gecesinde bol bol kaza namazı kılmaya özen gösterilmelidir.

Kadir gecesinde kılınacak özel bir namaz ise şöyledir ;

                 Bu Mübarek Gece'de 4 Rekatlık Kadir Gecesi namazı kılınır.
                 1.Rekatta Fatiha Suresi ve ardından 3 defa Kadir Suresi Okunur.
                 2.Rekatta Fatiha Suresi ve ardından 3 defa İhlas Suresi Okunur.
                 3.Rekatta Fatiha Suresi ve ardından 3 defa Kadir Suresi Okunur.
                 4.Rekatta Fatiha Suresi ve ardından 3 defa İhlas Suresi Okunur.
     Bu namazdan sonra 1 defa ''Allahü ekber Allahü ekber La ilahe  illalahü vallahü ekber Alahü ekber ve lillahil hamd'' denir.


Tesbih Namazı kılınır.

ve son olarak şunu söylemekte fayda vardır. Şeytan ve nefsimiz bu gecede bizlere '' bu gecenin kadir gecesi olduğunu nereden biliyorsun? , Kadir Gecesi geçtiyse sen boşuna ibadet ediyorsun'' gibi vesveseler vererek bizi aldatmaya ve kandırmaya çalışır. Bu vesveselerden ve aldatmacalardan kurtulmak için şu Hadis-i Şerif'i idrak ederek hatırımızda tutmaya çalışalım. 

"Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihyâ eden, Kadir gecesini ihyâ etmiş gibi sevâb kazanır" 

Kadir Gece'sinin tüm Türk-İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum. bu mübarek ay ve gecenin hürmetine Alemlerin Rabbi olan Allah'ıma şöyle dua etmek istiyorum.

''Allah'ım sen herşeyi layıkıyla bilensin. Vatanımızı , milletimizi , dinimizi ve devletimizi koru , her türlü kötülükten ve afatlardan muhafaza eyle. Yeryüzünde esir olarak yaşayan Türk Kardeşlerimize özgürlük ve selahiyet nasip eyle. Yeryüzünde zulüm altında olan Müslüman Kardeşlerimizi koru ve gözet.

Allah'ım annemi, babamı, kardeşimi, karımı, çocuğumu, beni ve tüm sevdiklerimi bağışla. Bizlerre mağrifet eyle , ihsanlarda bulun.

Allah'ım işlemiş olduğum bütün günahlardan tövbe ediyorum , sen tövbemi kabul eyle, günahlarımı bağışla , sen tövbe edenleri sever , tövbeleri kabul edersin. Çünkü sen affetmesi ve bağışlaması bol olansın.

Allah'ım Mübarrek Ramazan Ayı'nın , Mübarek Kadir Gecesi'nin , Bu Mübarek Gece'de indirilmiş olan Kur'an-ı Kerim'in ve Alemlere rahmet olarak gönderdiğin , Habibin , Sevgilin , Hz.Muhammed Mustafa(s.a.v) efendimizin hürmetine beni bağışla , helalinden bol rızık nasip eyle , kötülüklerden emin eyle , salih kullarından olmayı nasip eyle Allah'ım...

Allah'ım bildiğim bilmediğim bütün hayırları senden dilerim , bildiğim bilmediğim bütün şerlerden sana sığınırım''

Amin...

Vural Egemen SARIGÖZ
11/08/2012

1 yorum:

  1. Faydalı bilgiler, teşekkür ederiz...
    Benim bloguma da beklerim
    http://www.fikirdak.blogspot.com.tr/2014/07/efendimizin-kadir-gecesi-icin-tavsiye.html

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!