Anasayfa » » İSLAM’DA ERKEĞİN 4 KADINLA EVLENMESİ HUSUSU

İSLAM’DA ERKEĞİN 4 KADINLA EVLENMESİ HUSUSU



Günümüzde İslam’ın açığını arayan İslam düşmanları ile Müslüman ama İslamiyet’in bazı hükümlerini hiçe sayanların başlattığı bir provokasyon malzemesidir. Diyorlar ki; ‘’tek eşlilik esastır, bir erkeğin dört kadınla evlenmesi yobazlıktır. Bir erkek dört kadınla evlenebiliyorsa , kadında 4 erkekle evlenebilir.’’
İlk önce konuya giriş yaparken esasları iyi idrak etmeliyiz. Tek eşlilik İslam dininde de esastır. İslam’da bir erkeğin dört kadınla evlenmesinin ruhsatı vardır yani müsaade edilmiş ancak zorunlu kılınmamıştır. Bu ruhsatı kadının ve erkeğin haklarına riayet ederek vermiş , ne erkeğin ne de kadının muzdarip/mağdur olmaması gözetilmiştir.



Bir erkek hiçbir zorunluluk yokken de 2. 3. Hatta 4. Eşini alabilir ancak bununda bir esası vardır. Dört hanımı arasında da adaletle hüküm sürebilecekse müsaade edilmiştir. Eşleri arasında adaletli davranamayacağına kesin gözüyle bakılmayan kişiye ne müsaade edilmiş ne de evlenmesi teşvik edilmiştir.

Örnek ile açıklarsak herkes bu konuyu daha iyi anlayacaktır.
Diyelim ki , bir erkek ile bir hanım evliler ve bu evlilikteki hanım kocasına kadınlık yapamıyor , bu erkek ne yapmalı? İşte İslamiyet bu noktada hem erkeğin hem de kadının hakkını gözeterek şu ruhsatla hüküm veriyor.

Diyor ki İslamiyet ; Sana kadınlık yapamayan kadını boşama , boşarsan geçim sıkıntısı çekebilir ama sende erkeksin seninde ihtiyaçların var , zinaya gidip günaha girme 2. Hanımını al hem ilk hanımının geçim hakkına riayet etmiş olursun hem de kendine kadınlık yapacak birini 2. Eş olarak alır kendi ihtiyaçlarını giderirsin diyor. Bu durumd hem kadının hem erkeğin hakları gözetilmiş oluyor. Bu durum 2. Ve 3. Eşler içinde aynıdır.

Peki neden erkeğin 4 kadınla evlenmesine ruhsatla müsaade edilmiş ama kadına edilmemiştir?

Bununda sebebi vardır. Bunu da bir örnek ile açıklarsak daha anlaşılır olacaktır. Diyelim ki , bir erkeğin 4 hanımı var , bu dört hanımı da hamile kalsa , babaları belli , çünkü baba tektir , çocuğunda hangi hanımının karnın da olduğu , hangi hanımın doğurduğu da belli , yani anası da bellidir. Tam tersini kadının 4 erkekle evli olduğunu düşünün , kadın hamile kalsa , bebeğin annesi belli , lakin o dört erkekten hangisi o bebeğin babası belli olur mu , olamaz.

İşte bu yüzden dinimiz bu duruma ruhsat vererek müsaade etmiştir. Yine de söylüyoruz ki dinimiz de tek eşlilikten yanadır. Ancak zaruri sebeplerde 4 eşe de müsaade edilmiştir. Bu hususta bazılar Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v)’in çok evlenmesini örnek gösterirler derler ki; ‘’ Hz.Muhammed(s.a.v) 4 den fazla evlenmiştir’’ Kainatın Efendisi Hz.Muhammed Aleyhisselatü vesselam Efendimiz Hatice-tül Kübra validemiz hayatta iken evlenmemiştir. Daha sonra çok kez evlenmiş ancak bu evlilikleri ya düşkün olan kadınları koruma , yada bakıma muhtaçların bakımını üstlenmek için olmuştur.


Bu konuda Cenab- ı Hakk Kur’an-ı Kerim’de ayetleriyle şöyle buyuruyor ; ‘’Eğer öksüz kızlarla evlendiğinizde onlara karşı adaletli davranamamaktan korkarsanız, hoşunuza giden diğer kadınlardan iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz. Eğer adaleti gözetmemekten korkarsanız, o zaman bir tane ile veya elinizin altındakiyle (sahip olduğunuz câriye ile) yetinin. Doğruluktan ayrılmamak için bu daha elverişlidir.’’(Nisa Suresi 3.Ayet)

Bir başka ayette de şöyle buyuraktadır. ‘’ Kadınlarınız arasında her yönden adaletli davranmaya ne kadar uğraşsanız buna güç yetiremezsiniz. Bari birisine tamamen kapılıp da diğerini askıya alınmış gibi bırakmayın’’ ( Nisan Suresi 129.Ayet)

Vural Egemen Sarıgöz



1 yorum:

  1. Bu konu çok tartışılıyor ama kadınlık gururu için 4 kadın yanlış bence.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!