Anasayfa » » Ahmed Şefik Midhat Paşa Taif'te Boğularak Öldürüldü.

Ahmed Şefik Midhat Paşa Taif'te Boğularak Öldürüldü.


8 Mayıs 1884 tarihinde taif'te Osmanlı Sadrazamı Mithat Paşa boğularak öldürüldü. 18 Ekim 1822 tarihinde doğan Mithat Paşa Tarihe Osmanlı Devleti'nin İlk anayasası olan Kanun-i Esasi'yi hazırlayan kurlun başkanı olarak kaydedildi. Sadrazam, Tuna,Aydın ve Suriye Valisi olarak Bir çok görevde Osmanlı Devleti'ne hizmetleri olmuştur.

Osmanlı Tarihinde Padişahı tahtan indirip , tahta çıkarma operasyonları ile hep gündemde kalmıştır.5.Murat'ın tahtan indirilip yerine 2.Abdülhamit Han'ın getirilmesinde büyük rol oynamıştır. Sebebi nedir bilinmez Mithat Paşa 2.Abdülhamit Han'ın bir anda gözünden düşmüş ve hedefine girmiştir. Abdülhamit Han tarafından sürgüne gönderilmiş ve Yıldız Sarayında gıyaben kurulan mahkemede ölüm cezasına çarptırılmıştır. Bazı kaynaklar Abdülhamit Han'ın '' dün başkasını indirip beni tahta geçiren , yarında beni tahttan indirir'' diyerek ve Bir takım yabancılarla iş birliği içinde olduğunu düşünerek ölüm cezasına çarptırmıştır. Daha sonra cezasını idam dan müebbet hapise çeviren Abdülhamit Han sürgüne gönderildiği Suudi Arabistan'ın Taif kentinde Mithat Paşa'nın bir kaç ileri gelen arap ile görüştüğünü tespit edince muhafızlarına öldürülmesi emrini vermiştir.

Abdülhamit tarafından gizli bir emirle öldürüldüğü için bu olay kayıtlara Mithat Paşa cinayeti olarak geçmiş , idam cezasının gereği yapılmış olsaydı bu bir idam cezası olarak kaydedilecekti.

1947 yılında şu an ki adı İnönü Stadyumu olan Beşiktaş'ın stadına ilk önce dönemin iktidar partisi olan Demokrat Parti tarafından Mithat Paşa adı verilmiş , daha sonra 1973 yılında İnönü Stadyumu olarak değiştirilmiştir.

Mithat Paşa'nın cenazesi 1951'de Taif'ten getirildi ve 26 Haziran 1951'de cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın katıldığı bir törenle Abide-i Hürriyet Tepesi'ne defnedildi.


2 yorum:

  1. Maalesef tarihimizde bu tür şüpheli konular çok malum günümüz teknoloji şartları yok.

    YanıtlaSil
  2. Eskiden böyle şüpheli olaylar çok oluyormuş, tabii bunu araştıracak bir teknoloji olmadığı için kolay oluyormuş.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!