Anasayfa » » Yahoo Ne Durumda?

Yahoo Ne Durumda?


Yahoo yine klişeleşmiş bir kuruluş hikayesi ile kurulmuştu... Stanford Ünivertsitesinde  okuyan iki öğrenci tarafından ilk başta arama motoru olarak hizmet veren , daha sonra ücretsiz mail servisi, ve yahoo mesenger  ile hizmet ağını genişleten yahoo firması kısa zamanda pazarın büyük bir oranına sahipti.Bir zamanlar günlük 10 milyar sayfa gösterimi ile dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi konumundaydı.Sunduğu ücretsiz e-mail servisinin tanıtımını ''sınırsız alan'' şeklinde duyurmuş ve büyük ilgi görmüştü. Daha sonra 3 ay hiç girilmeyen hesaplardaki mailleri silmesi ile tepki çekmişti.Bu hataya günümüzde hotmailde düşmektedir. 6 boyunca girilmeyen hesaplardaki mailleri siliyor ,hatta hesapları iptal edebiliyor.

Günler geçtikçe herşey Yahoo'nun lehine  doğru ilerlemekteydi. Movie hizmeti il film fragmanları , music hizmeti ile video klip ve müzik yayınları , games hizmeti ile oyun demoları, hotjobs ile iş ilanları , finance hizmeti ile borsa ve hisse senetleri , News hizmeti ile haberleri ziyaretçilerinin kullanımına sunan Yahoo tüm bunların sonunda dev bir şirket olmayı başarmıştı.

Bu ilerleme Microsoft tarafından fark edilmiş ve Microsoft , Yahoo şirketini satın almak için 50 milyon dolara yakın bir fiyat teklif etmiş ancak Yahoo bu teklifi sert bir dille reddetmişti.

2009 sonuna doğru Yahoo ile Microsoft uzun vadeli bir anlaşma imzalamış ve Yahoo arama motoru hizmetinde Microsoft'un Bing servisini kullanacaktı ve bu uzun vadeli anlaşmanın süresi 10 yıl olarak belirlenmişti ancak 2011 sonunda Microsoft ile olan ilişkilerini büyük bir toplantı yaparak gözden geçiren Yahoo şirketi , Scott Thompson'ın CEO'luk görevine gelmesi ile ilişkilerinin feshedileceği hatta Google ile anlaşmaya vararak şirketin gerilemesini durdurmayı amaçlamışlardı.

2009 yılından bu yana internette hep ''Yahoo yenileniyor'' haberleri ile çalkalanıyor fakat kayda değer bir gelişme yaşanmıyordu. Bir kaç kez CEO'larını işten kovan Yahoo şirketi , Microsoftan gelen 50 milyon dolarlık teklifi reddettiğine bin pişman olmuş durumda...


2012 mart döneminde Yahoo şirketi İnternetin başka bir devi olan Facebook'u patent haklarını çiğnediği gerekçesi ile mahkemeye vermişti. Bunun üzerine Facebook her ihtimale karşı , yani Yahoo'nun mahkemeyi kazanması ihtimaline karşılık IBM firmasından 750 adet patent satın aldı. Bu patent alımını yaptıktan hemen sonra Facebook'ta Yahoo'ya misilleme yaparak, 10 patent hakkında ihlal davası açtı. Fotoğraf etiketleme , reklam yayınlama şekli patent haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile misilleme davası açtı.

Geçtiğimiz günlerde Yahoo'nun tumblr  ile twitter arasında bir sosyal ağ platformu oluşturmak için kurduğu meme isimli servisi 25 nisan 2012 tarihinde yeteri kadar ilgi görmediği gerekçesi ile kapatılacak. 25 nisan 2012 tarihinden 31 mayıs 2012 tarihine kadar sadece okunabilecek ve 1 Haziran 2012 tarihi itibari ile tamamen yayın hayatına son verecek.

Yine geçtiğimiz günlerde küçük ama çevik bir şirket olma yolunda kesin kararlar alan Yahoo şirketi son olarak 2.000 kişinin işine son vereceğini açıkladı. Bu konuda yapılan açıklamanın özeti şu şekilde ; '' Yahoo Üst Yöneticisi (CEO) Scott Thompson yaptığı açıklamada, işten çıkarmaların, internet sektörünün ve müşterilerin ihtiyacı olan hızlı yenilikler getirmek için daha iyi donatılmış ve daha karlı, çevik, küçük yeni Yahoo'ya doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.''

Bu açıklama ile birlikte 3 farklı CEO değiştirmiş olan Yahoo şirketi 6.kez bu kadar çok kişiyi işten çıkarmak için düğmeye basmış bulunuyor.

Son olarak çıkarılacak olan 2.000 kişi ile birlikte Yahoo'nun istihdam ettiği kişi sayısı 12.100'e düşecek..

Yahoo firması kan kaybetmeye devam etmektedir. Sağladığı servisleri kullananların sayısı her geçen gün düşmektedir. Hizmetlerini sunarken kesintilerin yaşanması , kullanıcıların alternatiflere yönelmesi ile rakipleri güç kazanırken kendisi büyük bir hızla gücünü yitirmeye devam ediyor. Son olarak 2012 yılında Yahoo hizmetlerini içeren internet sitelerin açılışındaki hız kaybı bir çok kullanıcıyı canından bezdirmeye devam etmektedir. Geçtiğimiz 2012 mart dönemin de yaklaşık olarak 21 saat e-mail servisinin hizmet dışı kalması sebebiyle , % 14 oranında e-mail servisi kullanımında düşüş yaşandı.

Yahoo şirketinin bir dönüm noktası belirleyerek yapacağı iki önemli hamle vardır. Bu iki hamleden herhangi biri Yahoo'nun kurtuluşu olabilir.

1- Yahoo'yu Microsoft ile görüşerek Microsoft'a devretmek
2- Yepyeni bir hizmet ile yükselişe geçmek...

Facebook'a karşı açtığı patent davasını kazanırsa , tüm dünyayı şoke eden bir sonuca imza atabilir çünkü Yahoo Facebook'un para ödemesini değil kapatılmasını istiyor.

Yahoo zor durumda diyerek bu makaleyi sona erdirebiliriz.

Vural Egemen SARIGÖZ
07.04.2012


3 yorum:

  1. Yahoo'nun bu zamandan sonra arama motoru olarak bir yere gelebileceği konusunda şüphelerim bulunmakta. Lakin iyi bir sosyal site olamaya devam edeceğinden eminim.

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar köklü büyük bir şirket kendini iyi geliştirememektendir sanırım çok gerilerde kaldı ve durumu ortada bir sürü işcisini çıkardı. Bir zamanlar Microsfot'un teklifini kabul etmeyen Yahoo yakında eskiden kazandığı itibarı tekrar kazanır dilekleriyle...

    YanıtlaSil
  3. Yahoo'nun işi çok zor dediğin gibi 2 çıkış yolu var yoksa daha dayanamaz.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!