Anasayfa » » Facebook Amacından Sapmıştır.

Facebook Amacından Sapmıştır.


Facebook ilk kurulurken amacı , Harward Üniversitesi öğrencileri arasında gerçekleştirilen bir sosyal ağdır. Günümüzde 500 milyon üyesi ile yayın hayatına devam etmektedir. İlk facebook sözcüğünü duyduğumda askerdeydim. O dönemde bir arkadaşım facebook diye bir sitede ilk okuldan sıra arkadaşını bulduğunu telefonda bana ballandıra ballandıra anlatmıştı. O akşam atv ana haber bülteninde Yüz kitabı çok rağbet gördü isimli bir haber ile ikinci kez duymuş oldum. O hafta çarşı izninde ilk işim bir internet kafeye oturup facebook nedir , ne değildir diye araştırmak oldu. İlk facebook hesabımı 2005 yılının Temmuz ayında açmış oldum. O dönem sadece iki lise arkadaşım ve bir kaç webmaster arkadaşımın dışında facebook arkadaşım yoktu. İlk yıl arkadaş sayım 50'yi geçmezdi , askerden döndükten sonra facebook artık iyice coşmuş ve bir çok akrabamı , arkadaşımı bulur olmuştum.

Artık tüm zamanımı neredeyse internet başında facebookta geçiriyordum.

Sonraki yıllarda artık arkadaşlarımı da aşıp aile bireyleriminde facebook hesabı olduğunu gördüm.

Bu gün 500'e yakın arkadaşım var . 55 yaşındaki annemin ve babamın bile en büyük eğlencesi facebook olmuş durumdadır.

Babam ; ben sayfalarını beğeniyorum diyor , annem bende İstanbul'daki , Erzurum'daki akrabalarımızla görüşürüyorum diyor.

Bu gün o kadar çok arkadaş sayısının içinde paylaşılan o kadar çok şey var ki yetişemiyorum.

Her gün tüm arkadaşlarım 1 video paylaşsa 500 video yapar , hadi bu 500 videonun mükerrer olduğunu yani iki kere paylaşıldığını düşünsek 250 video yapar. Bir insan bir günde kaç video izleyebilir ki ?

Arkadaş listeme bir göz gezdirdim de , bir kaç ilk okul , bir kaç lise , bir kaç üniversite , bir kaç asker , bir kaç mahalle , bir kaç akrabanın dışında ortalam 400 adet tanımadığım , hiç yüzyüze gelmediğim , oturup iki kelam etmediğim , o istek göndermiş ve bende kabul etmişim , bütün ilişkimiz bundan ibaret arkadaşlarla doludur.

Facebook amacından sapmıştır , bu konuda bir kaç önlem almam gerekiyor ve bu önlemleri en kısa zamanda faaliyete geçirmem gereklidir.

Facebook hesabımı tamamen kapatıp , yep yeni bir facebook hesabı ile daha muhafazakar bir profil oluşturabilirim. Her arkadaşlık isteği göndereni kabul etmem olur biter.

Yada mevcut hesabımda arkadaşlarım arasında temizlik yapar , uzun yolu seçerim.

Ama şu bir gerçek ki artık facebook amacından sapmış durumdadır. Saçma sapan gruplar , ne idiğü belirsiz profiller ,  densiz densiz yorum yapanlar , galiba twitter'a  yoğunlaşmak en iyisi olacaktır.

Vural Egemen Sarıgöz
14/03/2012

5 yorum:

  1. Facebook u her zaman bertaraf etmeye çalışmışımdır. İşte bunun belirtileri, insanı asosyal yapmakta facebook.

    YanıtlaSil
  2. facebook kullanımı kullanıcısına göre değişiyor bence..

    bazıları: kedi paylaşımı
    bazıları: blog tanıtımı
    bazıları: gittigi yerleri
    bazıları da politik olarak facebook kullanıyor...

    kısacası facebook artık kişisel kullanıma geçmiş bir sosyal mecra.. o yüzden amacı değişmiştir desek daha doğru olabilir diye düşünüyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık tanımadığımız kişilerle bile arkadaşlık kuruyor ve ilgi alanımızda olmayan iletilere muhatap olabiliyoruz. Hakkaniyetiniz var. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. istanbuldakilerle, erzurumdakilerle görüşüyoruz fakat dizimizin dibindekilerle KONUŞMAYI, HALLEŞMEYİ unuttuk. Sosyallaşiyoruz, sosyalleşiyoruz

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!