Anasayfa » » Bir İnsan Öldürülünce Eceli ile mi Ölür?

Bir İnsan Öldürülünce Eceli ile mi Ölür?


Bu sabah erken saatlerde işe gelirken , servisin radyosunda her sabah olduğu gibi haberleri dinliyorduk. Haberlerde Ortalıkta silahla dehşet saçan bir vatandaşın kahramanlık gösterisi yapmak isteyen Antalya Emniyet müdürünü öldürdüğünün haberini dinledik. Arkadaşlardan birisi '' Takdir-i ilahi, ecel işte , ömrü buraya kadarmış'' diyerek tüm suçu Alemlerin Rabbinin üzerine attı. Bunun üzerine bu hususta fikir ayrılıkları , başka tezahürler ortaya çıktı. Ben '' öldüren adam iradesi ile öldürdü , ölen adamın eceli buraya kadardır'' dedim. Arkadaşlardan bazıları iyi niyetle ve samimiyetle hala bunun Allah tarafından yaptırıldığını savundular. Bir an koskoca serviste bu konuda mantıklı düşünen tek kişinin ben olduğunu gördüm. Arkadaşlara delilleri ile kader olgusunu , ecel kavramını , adam öldürmenin selahiyetini anlattım. Sanırım tüm arkadaşlarım olmasada büyük bir çoğunluğunu ikna ettiğimi düşünüyorum. Zaten diğerleri de Ebu Talip tavırları ile hala inkardaydılar...

Allah insanı yaratır. Doğum ile ölümü arasında ona araçlar , gereçler verir. Yardımcı olacak öğeler , faydalanacak şeyler verir. İmtahan amacı ile verilen şeyler vardır.

Allah insanı yaratır ve onu fakir olarak yaşatır. Fakir onun için bir imtihandır. Lakin fakir olduğu için gidip hırsızlık yapması bir kader değildir. Tamamen özgür iradesi ile kötü yolu seçmiş ve suç işlemiştir.

Allah insanı yaratır ve onu sade bir vatandaş yapar.Bir gün parasız kalıp , tevekkül etmek yerine eline silahı alır ve benzin istasyonuna gidip '' bana benzin verin'' der... İstediğini alamayınca silahı kullanarak etrafına dehşet saçmaya başlar. Polisler gelir , emniyet müdürü , saldırganı ikna etmek için çabalar , bunun üzerine saldırgan emniyet müdürünü vurup öldürür. Bu sade vatandaş kötü yolu seçmiş ve adam öldürme suçunu işlemiştir.

Allah insanı yaratır ve doğumu ile ecelini tayin ettikten sonra dünyadaki yaşamını onun hür iradesine bırakır.
İnsan dilerse iyi ameller ile ibadetlerini yerine getirir , iyi bir insan , salih bir kul olursa cennetle mükafatlandırılır.

İnsan dilerse kötülük eder, cinayet işler ,hırsızlık eder , zina yapar ve kötülerden olursa cehennem ile cezalandırılır.

Allah(c.c.) hepimizi salihlerden eylesin.
Amin...

Vural Egemen Sarıgöz
23/02/2012


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!