Pardus kurulumu yapmak için ya kurulum cdsi talep etmeli yada cd’nin gelmesini beklemeden kendi kurulum cdmizi hazırlamalıyız.Ben kurulum cd si için zamana eyvallah etmeyenlerden birisi olarak kurulum cd mi kendim hazırladım ve hazırlamak isteyenler içinde bu resimli anlatımı yapmak istedim.Çünkü ilk kurulum cd si hazırlarken bir kaç problemle karşılaşmıştım.Ben nedendir bilemiyorum Pardus Kurulum dosyalarını içeren iso dosyasını cd ye yazdıramadım ancak dvd ye yazdırmayı başardım.Bu yüzden kurulum cd si hazırlama makalemizde kullanacağımız araçların başında dvd gelecektir.Şimdi gelelim kurulum cd mizi hazırlarken gerekli olan link ve araçlara…
Bu metin, Windows ortamından Pardus’a geçmeyi düşünenler için bir “ilk adım” yazısıdır. Bu yazıda anlatılanları maddeler halinde sıralayım:
- Windows ortamında açık kaynak kodlu indirme yöneticisi olan “Free Download Manager” yazılımını indirmek,
- “Pardus 2011” kurulan sürümünün ISO dosyasını indirmek,
- Özgür Yazılım olan InfraRecorder CD/DVD yazma yazılımını indirmeyi ve ISO dosyamızı DVD’ye yazmayı anlatacağız.
Bu işlemleri hangi ortamda yaptığımızı açıklamak gerekirse, bu işlemleri gerçekleştirdiğimiz işletim sistemi olarak Türkçe Windows XP Home Edition SP3 ve ağ tarayıcı olarak Microsoft Internet Explorer 8 kullanıldı.
İndirme Yöneticisini Kurma
ISO dosyamızı daha hızlı bir şekilde indirmek için, bir Özgür Yazılım olan Free Download Manager yazılımını kurmanızı tavsiye ederiz.
Bunun için önce, Free Download Manager‘in web sayfasına gidip, sayfanın sağında yer alan “DOWNLOAD FDM Free” simgesine tıklamanız gerekiyor.
Free Dowload Manager’ı indiriyoruz.
Dosyayı özgürce indirip, özgürce kurduktan sonra artık “PARDUS 2011″ ISO dosyası dahil, İnternet üzerinden yapacağınız tüm dosya indirme işlemlerinizi daha hızlı yapabileceksiniz.
Pardus 2011 ISO’sunu İndirme
Ağ tarayıcımızla bu adrese girip, “Pardus-2011-i686.iso” dosyasını indireceğiz.
Bu dosyaya tıkladığımızda FDM açılacak ve bize dosyayı hangi dizine indirmek istediğimizi soracak. Biz de bilgisayarımızda uygun bulduğumuz dizini seçip, “OK” düğmesine tıklayacağız ve indirme başlayacak.
Ve ISO dosyamız, bu yardımcı indirme yazılımı sayesinde, daha hızlı bir şekilde bilgisayarımıza kaydedilmiş olacak.
ISO dosyamızı indirdikten sonra sıra, bir özgür yazılım olan InfraRecorder yazılımını indirmeye geldi.
InfraRecorder Yazılımını İndirmek ve Kurmak
GPL ile lisanslanmış olan Infra Recorder yazılımın 0.51 sürüm numaralı dosyasının indirmek için,indirme İnternet sayfasına girdiğimizde ilk sıradaki Downlad linkine tıklıyoruz ve bu bağlantı bizi sourceforge sayfasına yönlendiriyor ve indirme işlemi başlıyor.
İndirme tamamlanınca yüklemenin tamamlandığı haberi veriliyor. Bu kez, sol baştaki Run (Çalıştır) düğmesine tıklayarak kurulum dosyasını açmak istiyoruz. Bunun üzerine kurulum sihirbazı açılıyor ve bize Hoş geldin yazısı çıkıyor ve pek sevilen (!) “Next” düğmesine tıklıyoruz.
Bu aşamada bize bu yazılımı, hem masaüstüne hem de hızlı başlatma paneline program simgelerini yerleştirmek isteyip istemediğimiz gibi “kurulum bileşenleri” soruluyor. Biz hepsine yerleşsin istiyoruz ve bir kez daha “Next” düğmesine tıklıyoruz.
Pardus 2011 ISO’sunu Yazdırmak
CD/DVD sürücümüze boş bir DVD-R yerleştirdikten sonra “Infra Recorder” yazılımını açıyoruz. Yazılım açıldığında bizi yazma seçeneklerinden oluşan bir pencere karşılıyor. Bu seçenekler arasından “Write Image” seçeneğinin olduğu simgeye tıklıyoruz.
Simgeye tıkladıktan sonra indirmiş olduğumuz Pardus ISO dosyasını seçiyor ve “Aç” düğmesine tıklıyoruz.
ISO dosyamızı seçmemizin ardından karşımıza çıkan yeni pencerede yazdırma öncesi yapmamız gereken birkaç ince ayar seçeneklerini görüyoruz.
Yapacağımız ilk ince ayar, DVD ISO yazma hızımız olacak. PARDUS geliştiricilerimiz her yeni sürüm duyurusunda, DVD yazma hızımızın 4x olmasını tavsiye ediyorlar. Biz de bu tavsiyeye uyarak yazılımın bize sunduğu seçenekler arasından en uygun olanı seçiyoruz.
Yazma modu ayarımızı da yazılımın bize sunduğu SAO (Bir-Seferde-Oturum) seçeneğini işaretleyerek yapıyoruz.
Ve ardından TAMAM düğmesine tıklayarak ISO yazma işlemimizi başlatıyoruz. Yazma işlemi bittikten sonra, yazılım bize işlemin başarıyla tamamlandığını bildiriyor.
Artık elimizde taptaze bir Pardus 2011 kurulum DVD’si var.
Pardus 2011 ile sizlere özgür günler diliyoruz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!