Anasayfa » » 4.5G TAM OLARAK NEDİR?

4.5G TAM OLARAK NEDİR?

4.5G ihalesinin sona ermesiyle birlikte akıllardaki soru şu: 4.5G neyi ifade ediyor? Ne kadar hız sunuyor? Ne zaman hayatımıza girecek? Mevcut telefonlarımızla 4.5G'yi kullanabilecek miyiz? Hız artınca internet fiyatları düşecek mi?

Dün düzenlenen 4.5G ihalesiyle hangi frekansı, hangi operatörün işleteceği belirlenmiş oldu. En yüksek tekliflerin toplamda 3 milyar 356 milyon euro'ya ulaştığı (KDV hariç) ihalede 5 farklı frekans bandında 18 paket dağıtıldı.

Peki 4.5G nedir, ondan kimler, ne zaman faydalanabilecek?

4.5G TAM OLARAK NEDİR?
Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G'nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4.5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps'lik hızlara ulaşabiliyor. Ancak bu hızların kağıt üzerindeki teorik sayılar olduğunu belirtmekte fayda var.


4.5G'nin 5G'nin sunacağı 1.000Mbps'lik hızlara ulaşmadığını söyleyelim. Bununla birlikte 5G'nin dünya çapında 2020'de yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden 4.5G'nin 5G'yi beklerken ona hazırlık yapmamızı sağlayacağını da söyleyebiliriz.

Web sayfalarında gezerken, haber okurken veya sosyal ağlarda gezerken zaten yeterince hızlı olan 3G ile yeni 4.5G arasındaki farkı her zaman görmeyebilirsiniz. Ancak 4.5G ile birlikte video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz çalışacak. Skype ve FaceTime gibi uygulamalar ise daha yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan videolu sohbetler yapmanıza izin verecek. Büyük dosyaları indirirken 4.5G'nin farkını hemen hissedeceksiniz.

4.5G, beraberinde getirdiği VoLTE gibi teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin de kalitesini artırıyor. Üstelik çağrı yaparken karşı tarafla bağlantı kurmanız da çok daha hızlı gerçekleşebiliyor.

Bu arada tamamlanan 4.5G ihalesinin ardından 1 km'den daha uzun tüneller ve konvansiyonel tren hatları, yakın bir gelecekte kapsama alanına alınacak. Böylece tünele girdiğinizde bağlantının kopması gibi sorunları artık yaşamayacağız.

4.5G'Yİ KİMLER KULLANABİLECEK?
4G destekli telefonlar, 4.5G'yi kullanabilecekler. Piyasada son 1-2 senede çıkan telefonların çoğunda 4G desteği bulunuyor. 4.5G'den mahrum kalmak istemiyorsanız, yeni telefon alırken özelliklerini kontrol etmenizde fayda var.

HTC One M9, samsung galaxy s6, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 gibi cihazlar, 4G'yi, dolayısıyla 4.5G'yi destekleyen cihazlar arasında.

4.5G'Yİ NE ZAMAN KULLANABİLECEĞİZ?
4.5G için beklemeniz gereken tarih, 1 Nisan 2016... Dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisi, planlarda bir aksaklık olmaması halinde, önümüzdeki senenin Nisan ayında hizmete açılacak. 4.5G hizmeti verecek olan operatörlerin 2024'e kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95'ine yeni bağlantıyı ulaştırması gerekecek.

4.5G frekanslarının dağıtılmasıyla birlikte 3G hizmetlerinin de kapasitesinin artması bekleniyor. Yani 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G'de yaşadığımız bağlantı sorunları da çözülebilir.

4.5G İLE İNTERNET FİYATLARI DÜŞECEK!

CHIP Online Genel Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada 4.5G ile internet fiyatlarının düşebileceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. O nedenle operatörler 4GB internet paketlerini örneğin 6GB'a aynı tarifede çıkararak birim maliyetini kullanıcı için düşürebilir."

PEKİ 5G NE ZAMAN GELECEK?
5G'yi çok yakın bir zamanda kullanmayacağımız kesin. 2018'de testlerinin başlaması beklenen 5G'nin dünya çapındaki kullanımı, 2020'de yaygınlaşacak.

Önemli bir bilgi, dün yapılan ihalenin sadece 4.5G değil, aynı zamanda bir 5G ihalesi olması. Yani katılımcılar, ihalede hem 4.5G hizmetleri, hem de 5G teknolojileri için gerekli izinleri almış oldular. Bir başka deyişle 5G'nin vakti geldiğinde, yeni bir ihale yapılmasına gerek olmayacak.

3G ile hayatımızdan memnun olabiliriz, ancak 4.5G bu memnuniyeti bir adım ileriye taşıyacak. Akıllı telefonumuzla fotoğraf paylaşırken, video izlerken, WhatsApp mesajları gönderirken, görüntülü görüşmeler yaparken hem daha az takılma yaşayacak, hem de daha akıcı, bazı durumlarda daha yüksek kalitede bir tecrübe elde edeceğiz. 4G destekli bir telefonunuz varsa veya almayı planlıyorsanız, 4.5G keyfi için sadece biraz daha bekleyeceksiniz.

3 yorum:

  1. kamuoyunu fazla bilgili değil güzel yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. bende begendim. teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor

    YanıtlaSil
  3. yahu daha 3G'yi yarım kapasitede bile kullanamıyorken, 4.5G hizmetini bu operatörler nasıl sunmayı düşünüyorlar?

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!