Anasayfa » » Akıllı Saatlerin Geleceği

Akıllı Saatlerin Geleceği

Giyilebilir teknoloji kavramını ilk önce bilim kurgu filmlerinde duyduk. Bu teknolojiyi günlük yaşantımıza entegre etmeye çalışan teknoloji devi firmalar yıllar öncesinden konsept tasarımlarla birlikte çalışmalarını sürdürüyordu. Akıllı saatler bu teknolojinin gün ışığına çıkan tarafıdır. Google ve Samsung’un Akıllı gözlük hamlesi de var ancak henüz tam anlamıyla geliştiğini söyleyemeyiz.
Samsung ve Apple gelecek raporlarına göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde akıllı saatlerin kullanımında ve satışında büyük bir patlama yaşanacak. 2012 yıl sonu verilerine göre tüm dünyada 860 milyon dolarlık bir satış rakamı yakalayan akıllı saatler geliştirilen teknolojisi ve insanların ihtiyaçlarını karşılayan özellikleri ile bu rakamı 10 hatta 15′e katlaması muhtemel görülüyor.
Dünya’da piyasaya sürülen ilk gerçek akıllı saat i’m Watch, Android işletim sisteminin yer aldığı en küçük akıllı saattir. Hatta en küçük akıllı cihaz dememiz daha doğru olur.
Dünyada 650.000 adet satılan, İtalyan tasarım ve teknolojisine sahip i’m Watch, “giyilebilir teknoloji” segmentinde Android 2 işletim sistemi ile sektörün öncüsü ve ilki olmuştur.
AKILLI SAAT ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Akıllı saatleri özelliklerini incelediğimizde yukarıda bahsettiğimiz büyük rakamların hakkaniyetini daha iyi anlayacağız.
Cep telefonumuzu, masada, çantada,cebimizde bırakarak akıllı saatlerimiz ile cep telefonumuzu yönetebileceğiz.Bu noktada bazı teknoloji sitelerinde yer alan akıllı saat haberlerinde sanki cep telefonlarının yerini alan bir cihazmış gibi bahsedilmesi iyi araştırılmadan sarf edilmiş sözlerdir. Akıllı saatler cep telefonlarını yerini almaktan ziyade cep telefonlarımızı bluetooth aracılığıyla daha verimli kullanma ve yönetebilmemizi sağlayacaklardır.
Kol hareketleri ile gelen aramaları cevaplayabilir yada reddebilirsiniz. Sosyal ağ hesaplarınızı kontrol edebilir. Dilerseniz mail kutunuza gelen mailleri cevaplayabilirsiniz.
Akıllı saatler için geliştirilen uygulamaları marketlerden indirebilirsiniz.
İlerleyen zamanlarda akıllı saatlerin yeni özelliklerle donatılacağından şüphem yoktur ancak akıllı saat piyasasında firmaların eksik yaptığı birşeyler var.
Akıllı saat piyasasında satılan ürünlerin %30′u geri iade alındı. SAtılan miktara göre oldukça büyük bir orandır. Bunun sebebini ise şöyle açıklayabilirim. Teknoloji devi firmalar akıllı saat piyasasında birbirleri ile rekabet edecek ürünler üretmeye çalışırken, birbiri ile yarışırken kullanıcıya akıllı saatin ne olduğunu anlatmayı unuttular.
Cep telefonu kullanan insanlara akıllı cep telefonunu anlatmak kolaydı. Mevcut kullandığımız cep telefonlarına eklenen bazı özellikler ile internete girebiliyoruz dememiz yeterlidir. Bunu anlamak ve buna alışmak bir zaman istemez ancak akıllı saatler için durum bundan biraz daha farklıdır.
Saatlerden beklentimiz standarttır. Kimisi aksesuar olsun diye kullanır, kimisi ihtiyaçlarını karşılasın diye. Günümüzde cep telefonu olmayan insan olmadığı düşündüğünüzde saate bakmak için kolumuza müracaat etmeyiz.
Örneğin ben yalnızca takım elbise giydiğim günlerde kol saati kullanırım. Pili bitmiş bir saattir ve her zaman 09:05′i gösterir. Ne zaman saatime baksam 09:05′i görür ve Ulu Önder Atatürk ile silah arkadaşlarına bir fatiha okurum.
Standart bir kullanıcı değilim yani. Standart bir kullanıcı ise saatten şunları bekler;
Pili uzun süre gitsin, su geçirmesini, kordonu sağlam olsun, şık olsun, dayanıklı olsun vs…
Bu yüzden saatten akıllı saate geçiş sürecini insanlara iyi anlatmak lazımdır.
Akıllı saatlerin günümüzde geldiği teknoloji noktası bir kaç günlük pil ömrü var, kaba ve hantal bir tasarım sahipler. Haliyle beklentiyi karşılayamıyorlar.
Şuan akıllı saat markası oldukça fazla.. Kullanıcının az olmasına rağmen üretilen saat marka miktarı şaşırtıcı. ÜRetilmiş ve piyasada olan akıllı saatlerin listesine bir göz atalım.
Sony SmartWatch & SmartWatch 2
Qualcomm Toq
Pebble Watch
Wearing Digital WEDA (Slap Band)
Fossil Wrist PDA
Ruputer by Seiko
Timex Datalink
Garmin Forerunner
Sonostar Smartwatch
Martian G2G Watch
WIMM One
Motorola Motoactv
MetaWatch Strata
Agent Smartwatch Samsung Galaxy Gear
Kreyos
GEAK Watch, i’m Watch
HOT Watch
Omate TrueSmart
Z1 Android Watch-Phone
Fashion S9110
ANDROID GTS
LG GD910
Hyundai MB 910
Bu kadar firma yada marka bu konuda yanılıyor olamaz. Elbetteki önümüzdeki bir zaman diliminde akıllı saatler hayatımıza nüfuz edecektir lakin mevcut durum ile bu biraz zor görünüyor. Bu firmaların bu durumu hızlandırmaları için yapması gereken şeyler var. Kendimce bir liste çıkardım.
Pil süresi uzatılmalı,
Su geçirmezlik özelliği eklenmeli,
Daha zarif tasarımlar geliştirilmeli,
Ekran dayanıklılığı arttırılmalı
İlerleyen zamanlarda akıllı saatler bize neler vaat edecek. Mutlaka akıllı saatler yeni özellikler eklenecektir.
Mesela otomobil anahtarlarının yerini alabilecek, aracınız hakkındaki tüm bilgileri akıllı saatiniz ile görebileceksiniz. Kolunuzdaki cihaz sizin kan tahlili, tansiyon, kalp ritmi gibi bazı sağlık bilgilerinizi sizlere sunabiliyor olacak. Hastalıklarda erken teşhis için bu cihazların önemi konuşulmaya başlanacak.
Kola takılan bu cihazlar tüm dünyayı kapsayan genel bir sanal ağa bağlanacak, bu noktadan sonra zaten GSM operatörleri çöküşe geçecek (Tabii ki buna ayak uydurabilenler, kendi ağlarını oluşturabilenler daha da büyüyecek)
Gamer filminde izlemiştim. Bir kol saati ile çocuk bir adamı oyun içerisinde yönetebiliyordu. Belki de 2030′lar da her insanın yönetilebildiği yada izlenebildiği bir dönem başlayacaktır.

3 yorum:

  1. İleride olabileceklerden hareketle "giyilebilir teknolojiler" kategorisini "insan yöneten teknolojiler" olarak değiştirebiliriz. Zira bu gelişmeler akıllı telefona binlerce lira para verip hiçbir özelliğini kullanamayan bir topluma sızdığında insanlar cihazı değil, cihaz insanları yönetecektir. Bu yıllar önce bilgisayarlar için üretilmiş olağanüstü bir tez değil, karşı karşıya oturduğunuz biriyle iki kelam edemezken telefon bildirimine anında geri bildirim vermenin bir sonucudur. Bu teknoloji bilinçsiz kullanıldığında toplum yıkıma sürüklenebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel özetlemişsiniz. İnsanların kafalarını elektronik cihazlarından kaldırıp birbirinin yüzüne bakmalıdır.

      Sil
  2. Giyilebilir teknolojiler elbette iyi, fakat insanlarımıza bu teknolojik ürünler uzaya çıkış gibi lanse ediliyor ve halk da artık bunu böyle kabul etmiş durumda. Nereden mi biliyorum? 4 tane web sitesinden her gün bende bu cihazları uzaya gönderir gibi lanse ediyorum. Dolayısıyla bu iş teknolojik ihtiyaçtan daha ziyade artık bir gösteriş boyutuna girdi. Geçen ben bizim berberde akıllı saat gördüm. Abi sen berbersin! O saat ile yeni saç sakal modellerini mi takip edeceksin?

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!