Anasayfa » , » Yandex Neler Yapmalı?

Yandex Neler Yapmalı?

Hepimizin malumu olduğu gibi tarih boyunca sıcak denizlerimize inmeye çalışan Rusya'nın arama motoru Yandex savaşlarla,diplomatik ve siyasi yollarla olmasa da teknolojinin bir nimeti olan internet ile en azından webmasterlarımızın sıcak denizlerine inmeyi başardı. Daha önce Yandex bu kadar yaygın değilken ve hatta neredeyse Türkçe dil seçeneği yokken hakkında bir kaç makale hazırlamıştım. Bunlardan bir tanesini okumak isterseniz ''Yandex Google'a rakip olabilir mi'' isimli makaleye göz atabilirsiniz.

Yandex her geçen gün kendisini geliştirerek büyüyor. Türk kullanıcıları içinde de sempatik göründüğü aşikardır. Bir çok uzman yada uzman olmayan kişiler tarafından değerlendirmeler yapılıyor. ''Google'a rakip olabilir mi?'' , ''Google'ı devirebilir mi?'' ''alternatif olabilir mi'' , ''Google karşısında dayanabilir mi?'' vs...



Yandex hali hazırda pazardaki payını almış ve kendine yer edinmiştir. İsmini bilmediğim ama mşhur olduğunu düşündüğüm biri ''Eldekini korumak onu elde etmekten zordur'' demiş...

Yandex bu pazarda yer edinmekte zorlansa da bunu başardı ancak bundan daha zoru varsa o da pazardaki yerini korumaktır. Son zamanlarda yaptığı ataklar ile kolay kolay pes edeceğe benzemiyor.

Yandex Disk, Google Drive'dan daha kullanışlı bir arayüze sahip olduğu için çok çabuk tercih edilen bir sistem oldu.

Google Chrome'a alternatif olarak Yandex Browser'ı kullanıma sunması ''düşmanının silahı ile silahlan'' Hadis-i Şerif'ini hatırlattı.

Peki Yandex bu süreçte ne gibi iyileştirmeler/geliştirmeler yaparak konumunu koruyup payını daha da arttırabilir?

Yandex şuan Google ile bir yarış içerisindedir. Bunu kullanıma sundukları servislerden anlamak mümkündür.
Yandex Google ile kıyasıya bir yarış içine girmek istiyorsa. Metrica,Görsel arama, tv reklamları, disk, haritalar gibi özelliklerden daha fazla yoğunlaşıp bir an önce hizmete açması gereken servisler vardır.

Yandex Blogger ve Yandex Adsense diye isimlendirebiliriz.

Yandex ne olursa olsun mutlaka Google'a alternatif bir reklam kazanç sistemini kullanıma sunmalıdır. Bu sayede tercih edilebilirliği çoğalacaktır ki Adsense'den darbe yemiş,banlanmış yada istediğini elde edememiş kişilerin tek mecrası olacaktır. Hem kazanacak hem kazandıracaktır.

Yandex blog dünyasını mutlaka etkilemelidir. Blog Yazarlarına özel bir servisi yayına almalı ve blgo yazarlarına gereken önemi göstermelidir. Yandex Blogger gibi bir sistem ile Google Blogger'a alternatif olabilir.

İlerleyen zamanlarda reklam kazanç sistemi ve blog yazarlarına özel atraksiyonlarda bulunacaklar mı izleyip görelim?

Siz de Yandex'in neler yapması gerektiği hakkında fikirlerinizi yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Vural Egemen SARIGÖZ


1 yorum:

  1. Ben de çeviri olaylarına takıldım. Hiç alakasız yerlerde Rusça yazılar görüyorum. Metrica'daki çeviri hatalarından nefret ediyorum mesela. Ufak ama önemli şeyler bunlar.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!