Anasayfa » , » HDMI Kablo Kandırmacası!

HDMI Kablo Kandırmacası!

Arkadaş sohbetinde hep teknolojik muhabbetlere rastlarsınız. Teknoloji merakı olan ve bu teknolojik gelişmeleri yakından takip eden biriyseniz, yanınızda yapılan teknoloji üzerine sohbetler de söz hakkınız fazlasıyla vardır. İşin garip tarafı ise teknoloji ile olan ilgisi televizyon ve cep telefonu ile alakalı olanların ahkam kesmesidir.

Bazı zamanlar yanımda yapılan bazı konuşmalara gülüp geçiyorum. Televizyon almaya niyetli olan bir arkadaşımın bu model de wi-fi özelliği var diyerek övmesini ben aklımdaki bazı teknolojik bilgileri sınayıp televizyonda bir işlemci olmadığı için kurulan wi-fi özelliğinden verim alınamayacağını belirtmiştim nitekim de televizyonu alan arkadaşım bir süre sonra bağlantının yavaşlığından, video/film izleyememekten şikayet etmeye başladı. Kahrolası hakluı çıkmanın gurunu yaşarken verilen paraya acıdım diyebilirim.

Yine insanların aldatıldığı veya kandırıldığı bir durum ile karşılaştım. Arkadaşlarım ile otururken birden konu nereden geldi bilemedim ancak HMDI kablosuna geldi. HDMI kablosunun kalitelisinden, kalitesizinden, altın uçlusundan, krom başlısından derken ortaya atılan ilgin. iddaaları gülümseyerek dinledim. Orada da gereken cevabı verdim ancak bunu okurlarım ile de paylaşmakta fayda gördüm.

Geçenlerde 3 teknoloji mağazasını gezdiğimde inanılmaz rakamlar ile karşılaştım. Teknosa,Gold ve Media Market'te HMDI kablolarının fiyatları almış başını gitmiş. En son kendi bilgisayarımı televizyonuma bağlamak için internetten 1,5 metre uzunluğunda bir HMDI kablosu sipariş etmiştim. Fiyatı da yalnızca 5,5 dolardı. Bu rakam karşısında büyük teknoloji mağazalarında 100 tl gibi fahiş bir rakama bu kablolar satılabiliyordu. Aslında suç satan da değil de satın alan kişiden kaynaklanıyordu.

Media Markette bir görevliye neden bu kablo bu kadar pahalı diye sorduğum da aldığım cevapta çok ilginçti. ''Abi bu kablo altın uçlu ve görüntüyü HD kalitesinde gösteriyor'' oldu. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim.

HMDI kablo bir görüntü aktarma aracıdır. Eskiden görüntü almak için kullandığımız scartların bir gelişmiş türüdür. Bu kablolar ile HDMI girişi bulunan cihazlarımızı birbirine bağlayabiliriz. Örneğin ben dizüstü bilgisayarımdan film izleyeceğim zaman HMDI kablo ile televizyonuma bağlayıp HD kalitesinde görüntü elde edebiliyorum.

Altın uçlu HDMI kablo söylemi tamamen bir safsatadır. Altın uçlu olması yalnızca uçların oksitlenmesini önler. Görüntü kalitesi ile alakası yoktur.

Eğer bir HMDI kablo satın almayı düşünüyorsanız sakın ha gidip 100 tl gibi rakamlara bir kablo almayın. En ucuz kabloyu rahatlıkla satın alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey vardır. Eğer 3D özellikli bir televizyona cihaz bağlayacaksanız v1.4'ü almalısınız. Onun dışında 1.3 yada 1.4 versiyonları görüntü kalitesini etkilemez.

Zaten kısa bir süre sonra v2.0 sürümü piyasaya girecek!

Sonra demedi demeyin.

3 yorum:

  1. Bir çok teknoloji markası halkın cahilliğinden para kazanıyor

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim.Satın alacaktım bilgilendirici oldu

    YanıtlaSil
  3. Bu saçmalığa bende çok kez rastladım.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!