Anasayfa » » İslamiyet ve Milliyetçilik

İslamiyet ve Milliyetçilik

İslamiyet ve Milliyetçilik demezden evvela açıklığa kavuşturmamız gereken bir nokta vardır. Milliyetçilik ile Irkçılık arasında ki farkı idrak etmemiz gerekmektedir. Bu iki kavram arasındaki farkı kavrayamazsak yazdıklarımızın, yazacaklarımızın hiç bir hükmü değeri kalmaz. 

Irkçılık ; ''İnsanların toplumsal özelliklerini biyolojik, ırksal özelliklerine indirgeyerek bir ırkın başka ırklara üstün olduğunu öne süren öğretidir'' (1)

Milliyetçilik ; ''Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışıdır'' (2)

Yukarıdaki açıklamalar ve tanımlamalar Türk Dil Kurumu'nun resmi web sitesinde yayınlanmış ve yayınlanmaya devam eden tanımlardır.

Her şeyi bir kenara bırakırsak , sadece bu iki tanımın birbirinden ne kadar uzak olduğunun farkına varabiliriz.

Atatürk'e göre Milliyetçilik nedir? ; ''Geçmişte bir arada yaşamış, bir arada yaşayan, gelecekte de bir arada yaşama inancında ve kararında olan, aynı vatana sahip, aralarında dil, kültür ve duygu birliği olan insanlar topluluğudur.''

Alparslan Türkeş'e göre Milliyetçilik nedir? ; ''Her şey Türk milleti için, Türk milleti ile beraber ve Türk milletine göre sözleriyle özetlenebilecek, Türk milletine bağlılık, sevgi ve Türkiye devletine sadakat ve hizmettir.''

Atatürk ve Alparslan Türkeş'in Milliyetçilik anlayışı hemen hemen örtüşmektedir. Bakınız dikkatinizi çekmek istediğim esas nokta '' ne kaynaklarda geçen açıklamalarda , ne Atatürk'ün İlkelerinde yer alan Milliyetçilik de , ne de Alparslan Türkeş'in 9 Işık Doktrin'inde yer alan Milliyetçilik de Türk olmanın üstünlüğü  yada Türk ırkının diğer ırklara olan üstünlüğü gibi saçma bir teori yer almaz.
Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde yaşayıp Türk'ün menfaatlerini gözetene ve bu toprakları , bu bayrağı , bu devleti seven herkese Türk Milliyetçisi denmektedir. Belki bu bağlam da düşünürsek içinde bulunduğumuz zaman diliminde durmadan önümüze bir kusurmuş gibi , bir yanlışmış gibi sürülen ''Ne Mutlu Türk'üm Diyene!'' sözünü özümseyebilir ve açıklayabiliriz. Ulu Önder Atatürk ''Ne Mutlu Türk'üm Diyene!'' yerine  Ne mutlu Türk doğana yada Ne Mutlu Türk olana demiş olsa bütün suçlamaları ve karalamaları kabul edebiliriz. Lakin ''Ne Mutlu Türk'üm diyene'' derken , bu toprakları seven herkesin Türk olduğunu zaten sevmeyenin de Türk'üm demeyeceğini vurgulamaktadır.

Yukarıda sıraladıklarımız arasında dikkate almamız gereken iki şey vardır. Birincisi Milliyetçilik ile Irkçılık kavramlarının birbiri ile neredeyse zıt oldukları ve Atatürk ile Alparslan Türkeş'in Milliyetçilik anlayışının örtüştüğü ve birbirini destekler nitelikte olduğudur.

Milliyetçiliğin dinimizde ki yeri nedir?

Irkçılığın yasaklandığı ve kötü olduğunu bizlere bildiren bir çok Hadis-i Şerif vardır ancak Milliyetçilik ile ilgili de Hadis-i Şerifler vardır.

Hepimiz Müslümanız elhamdülillah. Alemlere rahmet olarak gönderilmiş olan Peygamber Efendimiz Aleyhisselatü Vesselam Veda Hutbesi'nde ''Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız da birdir. Hepiniz Adem’densiniz, Adem ise; topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten sakınanınızdır. Arab’ın Arab olmayana, hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir'' buyurarak insanın ırk olarak birbiri üzerine üstünlüğü olmadığını bildirmektedir.

Milliyetçilik fikrinin günah olduğunu veya yanlış olduğunu savunanlar Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in ırkçılık ile ilgili hadis-i şeriflerini gösterirler. Bu hadis-i şerifleri kabul ediyorum. Eğer benim/bizim milliyetçilik anlayışımızda zerre kadar ırkçılık varsa o zaman tüm suçlamalara razıyız.

''Vatan sevgisi imandandır'' (3) Hadis-i Şerif'indeki Vatan Sevgisi bizim milliyetçilik anlayışımıza tekabül eder.  

Vatanını sevmeyi,korumayı ırkçılık yada kavmiyetçilik ile karıştırmak cahil bir aklın ürünüdür. 

Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Malı uğrunda öldürülen şehittir, dini uğrunda öldürülen şehittir, canı uğrunda öldürülen şehittir, ailesi uğrunda öldürülen şehittir.”(4) 

Bir insan  dinini,canını ve ailesini nasıl korur. Kurtuluş mücadelesinden evvel ülkenin durumunu bir zihnimizde canlandıralım. Düşmanlar memleleketimizi parsel parsel bölüşüp işgal etmişlerdi. Örneğin Adana,Kahramanmaraş gibi bölgeleri Fransızlar işgal etmişlerdi. Fransızların ilk yaptığı şey bayrakları indirip yerine kendi bayraklarını asmak , ezanları susturmak oldu. Daha sonrasında kadınların , kızların namuslarına yeltenmek oldu. Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam bir Fransız askerinin sokakta yürüyen bir Türk kadınının başörtüsünü ( peçe diyenlerde var) çekip '' burası artık bir Fransız toprağı , burada böyle dolaşılmaz'' demesi üzerine silahını çekip Fransız askerini vurmasıyla Kahramanmaraş kurtuluş mücadelesinin fitilini ateşlememiş miydi? Demek ki bir insan canını ve namusunu korumak için ilk önce topraklarına düşman ayağı bastırmayacak. Sütçü İmam hadisesi sadece bir örnektir. Anadolumuzun çeşitli bölgelerinde buna benzer bir çok olay yaşanmış ve eğer vatanımız elimizden giderse namusumuz/ırzımız elimizden gider diyerek vatan müdafaasına başlamışlardır.

Kişinin kendi milletini sevmesini ırkçılık olarak nitelendirenlerin tek bir amacı vardır o da Türk adına tahammül edememektir.

Bakınız hepimizin bildiği ancak eksik bildiğimiz bir hadis-i şerif vardır. '' Kişi kavmini sevmekle suçlanamaz/kınanamaz!'' bu hadis-i şerif aslen şöyledir.

Vasile bin El-Eska ; Hz. Peygamber (a.s.m)’e “Kişinin kavmini sevmesi asabiyet/ırkçılık sayılır mı?” diye sordum. “Hayır, asabiyet/ ırkçılık, kişinin kavminin yaptığı zulmüne yardımcı olmasıdır.” diye buyurdu. (5)  

 Bizim Milliyetçilik anlayışımız da , Türkçülük anlayışımız da başka bir milleti , başka bir kavmi ezmek yok. Bizim tek derdimiz vatanımızı,milletimizi ,dinimizi ve devletimizi korumaktır.

Tam bu noktada biz Türk Milliyetçilerini ırkçılık ile suçlayanlar şunu söylemektedirler. '' Başka milleti/kavmi/kökeni aşağı görmek'' bakınız. Türk Milliyetçisiyim diyen hiç bir kimse Türk Milleti'ni üstün yada başka bir milleti aşağı görmez. 

Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde kürt,laz,çerkez,zaza ve daha bir çok çeşit insan vardır. Bunların her birisi Türkler hangi hakka sahipse onlardan sahiptir. Kimse bir kürdün kürt olduğu için maaş alamadığını , sağlık hizmeti alamadığını yada başka bir kısıtlamaya maruz kaldığını gördünüz mü?

Velhasılı kelam hangi hocaya sorarsanız sorun , ırkçılığa günah milliyetçiliğe sevap diyecektir.

Vatan sevgisi imandandır.

Vural Egemen Sarıgöz
09.03.2013



(1) Türk Dil Kurumu Resmi Web Sitesi ; http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5135d15e097556.70987814

(2) Türk Dil Kurumu Resmi Web Sitesi ; http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.5135d164b5ba44.64026031

(3) (Acluni, Keşfu'l-Hafa, I/138)

(4) Tirmizi, Diyât, 22.)

(5)  (Ahmed b. Hanbel, 4/107; Mecmau’z-zevaid, 6/244).

1 yorum:

  1. Kim ne derse desin;

    Vatan sevgisi imandandır.

    Ellerine, diline, yüreğine sağlık Vural Egemen Sarıgöz

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!