Anasayfa » » TC Uzantılı Domain/Alan Adı

TC Uzantılı Domain/Alan Adı


TC uzantılı domainler / alan adları satışa çıkmaya başladı. Şimdilik marka sahipleri kayıt yaptırabiliyor ama çok kısa bir süre sonra domain yatırımcıları ardından da tüm herkes kayıt yaptırabilecek. bu uygulama saçma çünkü tamamen rant sağlamak adına yapılmış bir uygulamadır. Bu uygulamayı kim böyle yaptı diyorsanız ''çocukluğumuza inmemiz'' gerekecek.





Türkiye'de internetin yayılmaya başlaması ile devlet bu işe el koymuş ve ülkemiz için com.tr, gov.tr ve k12.tr gibi domain uzantıları layık görülmüştü. Belki de o dönemlerde ileri görüşlü bilişim uzmanlarımız olsaydı belki bu gün TC uzantılı domainler ülkemize çoktan mal olmuş olacaktı. Almanya .de uzantısını , Fransa .fr uzantısını kullanır. com.de yada com.fr değil...Alman kökenli INTERSTATE şirketi TC uzantılı domainlerin sahibi olan İngiliz AdamsNames firmasını geçtiğimiz aylarda satın alarak TC uzantılı domainleri piyasaya sürüp sürmeyeceği merak konusuydu ki daha bu merak konusu çok fazla irdelenmeden İnterState şirketi Türkiye'de kurduğu TCNET İnternet Şirketi tarafından satışa çıkarıldı ancak bu satışlar yukarıda da belirttiğim gibi üç aşamada gerçekleşecek. İlk önce marka sahipleri , ardından domain yatırımcıları ve en son olarak tüm herkese satılacak. 

Markaların ve kurumların internet ortamında isimlerinin farklı kişilerce alınmasıyla yaşadıkları mağduriyeti göz önünde bulunduran TCNET yönetimi sorumlulukları gereği pazara girdikleri ilk dokuz gün yalnızca Marka Tescil Belgesi olan kurum ve kişilere özel kayıt haftası olarak ayırdıklarını açıkladılar. 29 Kasım 2012 tarihinden itibaren ise bir hafta ‘’ön satış haftası‘’ yaparak Internet dünyasının yenilikçi girişimci camiasına alan adlarını sunacaklar. 3 Aralık 2012 tarihinden itibaren ise “.TC” domain uzantısı isteyen herkesin kullanımına sunulacak. 

gov.tr uzantılı olan resimi kurum ve kuruluşlar TCNET şirketine yapacakları başvurular ile TC uzantılı domainleri ücretsiz alabilecekler. Bunu da TCNET şirketinin ortaklarından birisinin Türk olmasına borçluyuz. 
Aşağıdaki infografikte dünya domain bilgilerine genel bir bakış sağlayabilirsiniz.

Vural Egemen SARIGÖZ
20.11.2012

1 yorum:

  1. Bu saçma dediğiniz uygulama sunrise ve landrush dönemi denilen birşeydir:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sunrise_period
    http://en.wikipedia.org/wiki/Landrush_period

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!