Anasayfa » » Seccade Katlanmazsa Şeytan Namaz Kılar!

Seccade Katlanmazsa Şeytan Namaz Kılar!


Geçen gün şirkette mescide gittim ve namazımı kıldıktan sonra Rabbime duamı edip edeple çıktım mescidten... Arkamdan ihtiyar bir kamyon şöförü seslendi '' Evladım seccade'nin köşesini kıvırsana'' dönüp yüzüne baktım , güzel yüzlü bu amca bana sesleniyordu. ''Katlanmasa ne olur ki '' dedim. '' Kıvırmazsan şeytan gelir üstünde namaz kılar'' dedi. İşte bu cümlenin sarf edildiği an benim gülmek ile öfkelenmek arasında gidip geldiğim bir andı... Tutamadım kendimi , benden yaşça büyük olmasına rağmen '' iyi işte şeytan bu vesile ile namaz kılmış olur '' dedim. 

Daha sonra o amcaya öyle ukala bir şekilde cevap verdiğim için üzüntü duydum , yanına gidip oturdum ve bunun bir hurafe olduğunu dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. İkna oldu mu bilemem ama en azından bir yanlışı düzeltebilme gayreti içinde olduğum için içim rahattı.

Gelelim gerçekten bu durumun aslına astarına...

Seccade'nin bazı yörelerde ismi namazla , bazı yörelerde namazgah olarak değişiklik gösterir. Seccade'nin köşelerini kıvırmanın bir amacı vardır oda secde edilen yere ayak basılmaması içindir. Diyelim ki siz seccadenizi serdiniz namazını kıldınız ve öyle bırakıp kalktınız daha sonra oraya gelen birisi sizin secde ettiğiniz yere ayakları ile basabilir. 

Geçtiğimiz günlerde Kütüb- sitte'de ''Şeytan katlanmamış elbiseleri kullanır'' şeklinde bir hadis-i şerif okudum. Belki bu seccade katlama durumu bu hadis-i şerifin yanlış yorumlanmasından kaynaklanmıştır.

Başka bir ihitmal de seccadenin yerdeki başka sergilerden ayrı olduğunu anlatabilmek için , ayrı bir sergi olduğunun anlaşılabilmesi için köşelerinin katlanarak kirlenmesini engellemek olabilir.

Birde seccadenin sünnet olarak katlanması şekli vardır. Önce boyuna sonra enine ve en sonda alnın geldiği yer iç tarafta kalacak şekilde katlanmasıdır. Dolayısıyla seccadenin katlanması sünnettir ki günümüzde yaşlı dede ve nineler seccadeyi kaldırıp katlamak gibi zahmetli bir işten kurtularak sünneti ihya etmeye çalışıyor olabilirler.

Velhasılı kelam ameller niyete göredir. Sünnet niyetiyle yapalım en azından bir sünnet sevabı alalım. Yok illa ki şeytan namaz kılmasın diye diretenler varsa da '' Bırakın kıvırmayın , şeytanın namaz kılmasına vesile olun'' diyorum...

Selam ve dua ile...

Vural Egemen SARIGÖZ
20.11.2012



3 yorum:

  1. Bilgilendirici bir yazı olmuş bu arada teman da çok hoş güle güle kullanırsın inş

    YanıtlaSil
  2. Ben de dışarıda namaz kılarken bazı mescitlerde ucu katlanmış seccadeler görüyordum. Demek bunun için yapıyorlarmış. İlk defa duydum doğrusu.

    Elbise konusunda Mecmâ'ul Âdâb kitabında şöyle bir yazı okumuştum.
    "Elbise ne zaman çıkarılırsa, besmele ile dürülmelidir. Dürülmeyen elbiseyi şeytan giyer ve o elbise çabuk eskir, fenalığa sebep olur."

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!