Dilsheen bloğunda ''Baba Olma Sorunsalı'' isimli hoş bir yazı okuyunca uzun süredir ajandamda gördüğüm bir notu hatırladım. ''Yeni Nesil Baba isimli bir makala yazabilirsin'' notunu bundan yaklaşık olarak 9 ay önce almıştım. Kısmet bu güneymiş. Dilheen blog yazarının yazısında haklı taraflar olduğu kadar , bir kadın gözüyle değerlendirilmiş olmanında dezavantajı vardır. Bir de aynı sorunsalı erkek gözüyle irdelemek gerekirse bu kayanın altına kafamı uzatırım.
Baba olmak kavramı , elbetteki yalnızca bir evlada sahip olmak şeklinde anlaşılmamalıdır. Bir erkek , hayatını birleştireceği kadını bulduğu anda babalık müessesine adım atmış demektir. Evlendikten sonra , iyi bir eş olmak , iyi bir baba olmanın ilk evresidir.
Henüz yeni babayım , oğlum Egehan şuan 4 aylık ancak babalık duygusunu yeterince kavradığımı düşünüyorum.
Babalık her yiğidin yiyebileceği bir yoğurt değildir. Yıllar süren bir evliliğim yok , boyumca evlatlarım yok ancak bu babalık konusunda ahkam kesemeyeceğim anlamına gelmiyor zira bende bir babanın oğluyum ve babamın üzerimde gerçekleştirdiği doğruları ve yanlışları terazinin bir kefesine koyarak oğlum üzerindeki etkilerini değerlendirebilirim. Gıyabında bütün babaların aklında geçenleri zikretmek bana düşer...
Babalık korkudur....
Baba olacağınızı öğrendiğiniz ilk anda müthiş bir sevinç yaşar ve dakikalar sonra zihninizden babalık üzerine kıyamet senaryoları yazmaya başlarsınız. Ona sağlam bir gelecek sağlayamayacağınız korkusunu içinizde fırtınalar koparak yaşarsınız. Hayalinizde evladınızı büyütürsünüz , karşılaşacağı sorunları düşünürsünüz , onun sorunlarla karşı karşıya kaldığında takınacağınız tavrı idrak etmeye çalışırsınız ve sonunda bütün ruhunuzu bir korku , tüm bedeninizi bir endişe kaplar.
Babalık Sahiplenmedir...
Baba olmak ve çocuğunuza ilk sarıldığınız anda sahiplenme duygusu ile evlendikten sonra ilk iş dönüşü eve gelirken aldığınız ilk ekmek alan ruhunuzun haliyle aynıdır.Sahiplenme bir erkeğin ailesi üzerindeki en büyük erdemidir. Sahiplenmek onları korumak ve gözetmek manasındadır. Bir eşyaya sahip olmak ile aileyi sahiplenmek aynı şey değildir.
Eşinize dünyanın en nazik şekliyle davranmalısınız...
Bir koca olarak eşinize karşı görevlerinizi dinimiz ziyadesiyle biçimlendirmiş ve insanlara bu konuda fazlasıyla bilgi aktarmıştır. Yüce dinimiz islamiyet karı-koca'nın birbirine karşı görevlerini ve sorumluklarını mutluluk üzerine kurmuş ve ahiret saadeti açısından şekillendirmiştir. Eşinizden bir bardak su isteme şeklinden ziyade , suyu istediğiniz eşinizle olan muhabbetiniz önemlidir. eğer eşinizle aranızda ki muhabbetiniz sağlam bir zemin üzerine kurulmuş ise '' Hayatım bir bardak su verir misin'' ile '' Hayatım bir bardak su versene'' arasında bir fark yoktur. Eğer eşiniz sizin gönlünüzü kavramışsa , sizin dilinizin hangi cümleyi ne şekilde kavrayacağı önemli değildir. En güzeli nezaketttir. Eşinizden rica şeklinde istediğiniz her şey , onun bu isteğinizi zevkle yapmasını sağlar. Bir erkek karısına karşı hep nazik olmalı ki karşısında da nazik bir hanım bulabilsin. Yeri ve zamanı geldiğinde ses tonundan kaynaklanacak yada istemeyerek ağızdan çıkacak herhangi bir istem dışı sözü ancak bu şekilde yumuşatabilirsiniz. Karınız hayatınızın merkezinde duran tek kadındır. Gün onunla başlar , gün onunla biter , o halde bu ikisi arasında onu memnun etmek erkeğin en önemli vazifesidir. En önemli vazifeyi kavramış bir erkeği memnun etmekte hanımın ilk görevidir.
İhtiyaçları karşılamak para ile olmaz...
Erkek evinin ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışır ve iş dünyasının acımasızlığı karşısında direnmeye azmeder. Lakin ihtiyaçları karşılamak yalnızca kazanılmış bir para ile olmaz. Evin hanımıda evde yaptığı işler ile bir takım ihtiyaçları karşılıyor demektir. Erkeğin eve getirdiği patates ve domatesten bir yemek yapan kadın olmaz ise kazanılmışın bir önemi yoktur. Kadın kazanılmışı tekrar kazanca dönüştürür. Erkeğin çocuğuna sağladığı yaşamı düzenleyerek kazanılmışı tekrar bir kazanca dönüştürür.
Konuşabilmek Psikolog parasından tasarruftur.
Eşler akşam olduğunda birbirlerine hal hatır sormaktan ziyade , bazı sorunlar yada durumlar üzerine konuşabilmek eşlerin sorunlarını da çözecektir. Eşler birbirini dinlediği sürece sorunlar üzerinde ki çözüm sayısı artacaktır ve yapılan istişare ile en doğru çözümde karar kılınacaktır.
Yeni Nesil Baba Nasıl Olur.?
Kendi babalarımıza bir göz atalım. Ben kendi babamın bana çok değer kattığını düşünüyorum. Eğer bu gün içimde vatan,millet,din ve devlet aşkı varsa bunun mimarı babamdır. Eğer hala bu topraklar üzerinde yürürken üzerimizde dalgalanan bayrak için , minarelerde okunan ezan için şükür ediyorsam , yüksek karakterli bir Türk olmak için gayret gösteriyorsam bunu inşaa eden babamdır. Ancak her baba gibi benim babamında hataları vardır. Dilerseniz bundan sonrasında yeni nesil babanın vasıflarını madde madde sıralayalayım...
1-) Eşinize nazik ve saygılı , çocuğuna karşı sevgili ve anlayışlıdır.
2-) Aile bireylerinin her birinin görüşlerine değer verir.
3-) Sorunları oturup istişare ile ailesiyle birlikte çözer.
4-) Boş vakitlerini ailesi için harcar.
5-) Ailesini kırmaktan ve incitmekten imtina eder.
6-) Maddi ihtiyaçları kadar manevi ihtiyaçları da karşılar.
7-) Eşine karşı görevlerini bilir ve yerine getirir.
8-) Eşinin ihtiyaçları ve görüşleri her zaman önemlidir.
9-) Birlikte eğlenceli vakit geçirmek için çaba sarfeder.
10-) Yeni Nesil baba bir eşin ve evladın istediği ideal babadır.
Vural Egemen Sarıgöz
03/08/2012
Güzel anlatımınızdan dolayı teşekkürler hocam.
YanıtlaSil