Anasayfa » » Kişisel Bloglar İçin Tasarım

Kişisel Bloglar İçin Tasarım


Son zamanlarda sayıları oldukça artan kişisel bloglar, genel ya da bir konu hakkında derinlemesine bilgi veren web oluşumları haline dönüştü.


Kişisel bloglar için aslında klişeleşmiş denilebilecek tasarım kriterleri mevcuttur.
Bloglar temelde, aslında tasarımdan ve estetik değerlerden daha önemli olan güncel ve özgün içerik sahibi olmalıdır.

Ancak bu unsurların yanı sıra temiz ve güzel tasarlanmış bir blogun tekrar tekrar ziyaret  edilmemesi için hiç bir sebep yoktur. Kişisel blogları çeşitlerine göre ayrıştırmak gerekirse genel bilgi verenler , daha çok günlük gibi kullanılanlar, güncel yaşama dair deneyimlerin aktarıldığı veya bir konuya odaklanmış ve o konu hakkında derinlemesine bilgiler veren, önceleyen yorumlayan olarak, nitelendirilebilir. Konu odaklı bloglara örnek olarak yemek ya da moda blogları örnek gösterilebilir.


Blog’ların genel olarak yapıları bir yukarıdaki resimde gördüğünüz gibidir. Genelde siteye girilen en son içeriği gösteren bir ana sayfa, hakkında sayfası, iletişim formu, kategoriler ve blog yazılarından oluşur.

Ancak elbette bu yapı taşlarının yanına, bir de iyi çalışan bir arama motorunu da eklemek lazım.
Bir blog çalışmasında kategorileri iyi seçmek ve fazla dağıtmadan devam etmek önemli unsurlardan biridir.

Gereğinden fazla kategoride karmaşık bilgiler üretmeye başlamak, bir süre sonra artan içerik ile birlikte blog bir portal haline gelebilir.




Bloglar, herkes için internet erişimi olan heryerde, kullanılabilir bilgi yaratıyor. George Siemens

Blog tasarımında dikkat edilmesi gerekenler


Bir blog tasarımını hazırlarken önem verilmesi, gözden kaçırılmaması gereken ögelere birlikte göz atalım. Resim ve fotoğraflar her zaman sitenizi zengin gösterir ve deyim yerinde ise satar.
Mümkün olduğunca büyük ve kaliteli fotoğraflar kullanın, kullanacağınız görsellerin eninin en az 500 piksel olmasına özen göstermelisiniz


Bloglar çoğu zaman sosyal medya aktivitelerinin odak noktası olurlar. Bir blog tasarlarken sosyal medya entegrasyonu atlanmaması gereken unsurlardan biridir.


Böylelikle hem blog sahibinin kullanıcı sayısını arttıracağı gibi, içerik hakkında da yorumlar ile katkı sağlanmış olur.


Tüm bu düzenlemeleri yaparken Facebook entegrasyonunu da unutmamak gerekir. Yazdığınız, paylaştığınız yazılarn Facebook profilinizde düzgün olarak görüntülene bildiğinden emin olun.


Genel olarak monitör çözünürlükleri  yükselmiş olsa da yapacağınız blog tasarımında hala 1024x768 piksellik bir alan üzerinde çalışmanız, erişim açısından daha iyi sonuç almanızı
sağlayacaktır.

Mobil cihazlar ve tablet kullanarak sitenize erişenler böylelikle içeriğinize sorunsuz olarak ulaşacaklardır. Kolay anlaşılabilir bir navigasyon, konu odaklı yazıyorsanız o konu ile ilgili,
genel ve kişisel bir blog sahibi iseniz kişiliğinizi yansıtan bir renk seçimi faydalı olacaktır.
Blogların bireyler tarafından yazılıp yayınlandığını düşünürsek; bir de fotoğrafınızı eklemeniz, kullanıcılar da zevkle okudukları yazıların sahibini kafalarında canlandırabilir. Sade, ferah kolay algılanabilir tasarımlar, içeriği ağırlıklı olarak yazılardan oluşan blogların daha kolay tüketilmesine yardımcı olacak unsurlardır.

2 yorum:

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!