Anasayfa » , » Akıl ve Nefs Arasındaki İnsan

Akıl ve Nefs Arasındaki İnsan


Cenab-ı Allah(c.c.) insanoğlunu eşref-i mahlûk yani şerefli varlık olarak yaratmıştır. Yaratılmışların en şereflisi olan insanoğlu Adem Aleyhisselam ile başlayan yolculuğuna kıyamet kopuncaya dek devam edecektir. Bu yolculuk süresince insana düşen görevlerin en başında Allah'a kul olmak vardır. Allah'a kul olamayan bir insanın dünyada yüzünün gülmesi mümkündür ancak ahiret hayatında yüzünün gülmeyeceği ayetlerle,hadislerle sabittir.

Peki insanın Allah'a kul olabilmesi için yapması gereken nedir?
İşte bu sorunun cevabını biraz olsun verebilmek adına kaleme aldığım bu yazıyı dilerim ki bir eşref-i mahluk okuyup , yolunu döndürsün , yada yolunu kuvvetlendirsin.

Bakınız Allah-u Teala Melekleri yarattı. Melekler irade sahibidir ancak nefsleri yoktur.Nurdan yaratılmış ve ibadete programlanmış varlıklardır. Yerde,gökte ve ikisinin arasında durmadan Allah'ı zikreder O'nun emir buyurduklarını harfiyen yerine getirirler.Nefsleri olmadığı içinde kötülük ve günah düşünmezler. Nefsleri olmadığı için yemezler,içmezler,çoğalmazlar,çiftleşmezler,isyan etmezler,hevesleri yoktur vs... bu sebepten melekler ibadete programlanmış nurdan yaratılmış varlıklar olarak Allah'ın izin verdiği ölçüde Allah'a taatte bulunurlar...

Hayvanları da Allah yarattı , onlar günümüzün bazen ihtiyaç malzemeleri , bazen araç gereç , bazende değersiz varlıklarıdır. Hayvanların Nefsleri var ancak Akıl ve iradeleri yoktur. Düşünmezler , yaratılışları gereği nefslerinin istek ve arzularına uyar onun dilekleri doğrultusunda yaşamlarını sürdürürler. Bu sebepten de hayvanların mesuliyetleri dolayısıyla ceza yada mükafat dereceleri yoktur.

İnsanoğlu ise bu ikisi de değildir. Hem akıl ile iradeye hemde nefse sahiptirler. Kendisine verilen süre içerisinde ya akılları ile yada nefsleri ile hareket ederek hayat yolunda ilerlerler.

İnsanoğlu iradesi ile aklına uyarsa Allah'ı bulur ki bu da insanoğlunu Meleklerden daha üstün kılar ve yahut nefsine uyarak arzu ve heveslerinin peşinden koşarsa hayvandan daha beter olur.

Velhasılı kelam son söz olarak şunu diyebilirim. İradesine uyan insan Meleklerden üstün olur , Nefsine uyan insan hayvandan aşağı olur...

Selam ve dua ile...
Vural Egemen SARIGÖZ

1 yorum:

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!