Anasayfa » » İyi Blog Nasıl Olmalıdır?

İyi Blog Nasıl Olmalıdır?


İyi blog deyince aklımıza internet meşhurlaşmış bir kaç blog ismi gelir. Halbu ki iyi blog olmak ile meşhur blog olmak arasında fark vardır. Meşhur olabilirsiniz , iyi olmadığınız sürece şöhretiniz kısa sürer. Konularına ve kategorilerine göre iyi blogları ayırmak mümkündür. Her blog kendi ilgil alanı ve kategorisine göre iyi olabilir. Peki iyi blog nasıl olmalıdır? İyi blogda ne gibi özellikler olmalıdır? İşte bu makalemiz de bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.



Tasarım sade ve şık olmalıdır.

Tasarım sade ve şık olmalıdır ki kullanıcıları,okurları ve ziyaretçileri tarafından kolay kullanılıp , blog tasarımı kolayca kavranabilsin. Çok şık bir temanız/tasarımınız olabilir ancak temanız karışıksa ve kullanımı zorsa ziyaretçilerinizi kaçırdığınız için iyi bloglar arasında olamazsınız. Bu sebepten temalarınız da sade ve şık bir tasarımı seçmelisiniz. Bu konuda wordpress ve blogger altyapısını kullananlar bilirler ki bir çok tema mevcuttur. O yüzden bloğunuzun temasını belirlerken ilgi alanınıza göre belirlemenizde fayda vardır.

Kategorisi belli olmalıdır.

Bloğun içeriği ve bloğun konuları kategorize edilmelidir. Bloğunuzda belirli konulara ağırlık vermelisiniz. Her konudan makale yazmak yerine , bildiğiniz tecrübe sahibi olduğunuz konularda makaleler yazmalı ve bu sayede bloğunuzu kategorize etmelisiniz. Teknoloji üzerine makaleler yayınlayan bir bloğun gidipte siyaset üzerine bir makale yayınlaması abesle iştigal olur. O yüzden bloğunuzun kategorisine uygun makaleler yayınlamanız ile birlikte o konuya ilgisi olanların bloğunuzu yakından takip etmesini sağlayabilirsiniz.

Yazılar ve içerik özgün olmalıdır.

Bloğun içeriği ve yayınlanan makaleler özgün olmalıdır yani makaleler blog yazarı tarafından yazılmalı , kopyala yapıştır mantığı ile hareket edilmemelidir. Eğer yayınlanan bir yazıda alıntı yapılmışsa alıntı yapılan  yer yada kişi mutlaka kaynak olarak belirtilmelidir. Ayrıca yayınlanan yazılar bilgi içerikli ise mutlaka kaynak gösterilmelidir ki bu kaynak gösterme işlemi ile bloğunuz saygınlık kazansın. Özgünlük iyi blog olma yolundaki en büyük adımlardan birisidir.Özgünlük yalnızca makaleler ve yazılarda değil , bloğun görsel kısmında da kendisini hissettirmelidir. Örneğin konularınıza iliştirdiğiniz resimleri kendinizin tasarlaması çok iyi bir davranış olur. İnternet üzerinde yanı konu üzerinde aynı resmi yüzlerce sitede görmek mümkündür. Resimlerinizin de bloğunuza özgün olması size artı puan kazandıracaktır.

Sosyal Ağlar iyi kullanılmalıdır.

Bloğun sosyal ağlardaki etkisi de göz önüne alınmalıdır. Sosyal ağlarda yer alan sayfalar yada hesaplarında kullanıcıların takip etmesini kolaylaştırır ve bloğun içeriğinin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar. Sosyal ağlardaki içeriğin güncel olması bloğun kalitesini arttırır. Takip edilen blogların mutlaka facebook,twitter,google plus,frienfeed gibi sayfaları da takip edilir. O yüzden sosyal ağlarda bulunan sayfalarınızın kapak resimleri,profil resimleri ve tanımları çok kaliteli olmalı ve bloğunuzu birebir yansıtmalıdır.

Güncel olmalıdır.

bloğun güncel olması demek onun iyi olduğunun en büyük göstergesi demektir. Çünkü güncellenmeyen bloglar kullanıcıyı çok fazla etkilemez. Bir günde 2-3 makale yazmak yerine , her gün bir makale yazmak güncelliğinizi korur. Kendinize seriler belirlemelisiniz. bir konu üzerinde seri belirlemeniz durumunda  bloğunuz için kısır bir döneme girdiğinizde müracaat edebileceğiniz bir alternatiftir. Örnek verecek olursak , Srgz Blog'da Türk Tasarımcılar Serisi isimli bir bir seri yayınlıyorum ve belirli aralıklarla Türk Tasarımcıları tanıtıyorum.

Yorumlara mantıklı cevaplar verilmelidir.

Bloğunuzu ziyaret edenlerin makalelerinize yaptığı yorumlara mantıklı ve nazik cevaplar vermelisiniz. Size bir soru yöneltilmişse bilginiz dahilinde nezaketli bir şekilde cevaplamalısınız.

Son Söz...

İyi bir blog her haliyle iyi olmalıdır...

Vural Egemen Sarıgöz
02/05/2012

2 yorum:

  1. yazı çok güzel, verdiginiz bilgiler için teşekürler hocam

    YanıtlaSil
  2. Hocam tesekkurler gayet aciklayici bir yazi olmus.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!