Anasayfa » » Bir Televizyon Kanal Logosu Nasıl Olmalı?

Bir Televizyon Kanal Logosu Nasıl Olmalı?

Televizyon kanallarımızın logolarına çok dikkat ederim. Grafik tasarımı ile ilgileniyor olmamın da bunda büyük payı vardır.  Televizyon kanalları bazen logolarını değiştirme ihtiyacı hissederler. Tebdil-i logoda ferahlık vardır derler.Geçtiğimiz günlerde son olarak Trt logosunu değiştirerek yeni bir logo kullanmaya başladı. Aslında Trt'nin yeni logosu hakkında da bir değerlendirme makalesi yazacaktım ama internette bir çok blog yazarı bu konuya değişmiş durumdadır. İnternette aratırsanız Trt'nin yeni logosu adında onlarca makale bulabilirsiniz. Hal böyle olunca bende Trt ile sınırlandırmadan genel olarak Televizyonlarımızın kanal logoları nasıl olmalıdır onu değerlendirmeye karar verdim.

Televziyon kanalının logolarında aranan birinci özellik sadelik olmalıdır. Sade bir kanal logosu amacına fazlasıyla hizmet edecektir. Karışık ve karmaşık bir logo belirli bir inçlik çerçeve içinde sağ üst yada sol üst köşede 1-2 cm'lik bir yer işgal edecek olduğu düşünülürse hiç de mantık olmaz. Bu sebepten sade bir logo bir kanal logosu için ilk önceliktir.

Kanal logosu çerçeve içinde ne kadar az yer kaplar ise o kanal izlenirken ekranın daha büyük olduğu hissedilir. Örneğin son olarak değiştirilmiş olan TRT-1'in logosunu ele alırsak. TRT-1 yazan logo yayın başladığında TRT yazısı kayboluyor ve yalnızca  logonun 1 olan kısmı kalıyor ve bu da fazla yer işgalini ortadan kaldırıyor.

Logonun kanal üzerindeki konumu da çok önemlidir. Bana göre birr kanal logosu sağ üst köşede olabildiğince küçük bir şekilde konumlandırılmalıdır. Bunun da bir standardı olsa fena olmaz hani , Bir kanalın logosu sol altta iken başka bir kanalın logosu sağ üstte olabiliyor. Benim fikrime göre en ideali sağ üstte olmasıdır.

Trt-1'in yeni logosu hakkında;










Trt-1'in yeni logosusu eskiye göre daha modern çizgilere sahip sade ve şık bir logodur. Eski logosu kaba ve çok fazla yer kaplıyordu.Bu yeni logonun yayın başladığında trt yazısının kaybolup 1 rakamının kalması ve daha sonra şeffaflaşması gayet ince düşünülmüş güzel bir yeniliktir.

Trt'nin geçmişten günümüze logolarını bir inceleyelim nasıl bir evrim geçirmişler...



















1 yorum:

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!