Anasayfa » » Makale Konusu için Öneriler

Makale Konusu için Öneriler


Blog Dünyası bazılarının dediği gibi sanırım gelip geçici bir heves değilmiş , çünkü her geçen gün blog yazan sayısı artmaktadır. Hatta blogger yaşı gittikçe düşmektedir. Geçtiğimiz günlerde bir webmaster forumunda ''2000 doğumlu blogger'' diye bir başlık açılmıştı.Blog internet sitesinden ziyade insanların birbirleri ile birikimlerini ve tecrübelerini paylaştığı platformlar haline geldi. Her ne kadar milyonlarca blog internet deryasında yüzüyor olsa da eminim ki bir çoğu açılıp öylece bırakılmış bloglardır.

''Blog tutmak'' tabirini yada ifadesini diyeyim sevmiyorum. Eskiden kilitli defterler şeklinde günlükler olurdu o zamanlar da ''günlük tutuyorum'' derlerdi , aman sıkı sıkı tutun bir yere kaçmasın. :) Ben blog yazmak ifadesini tercih ediyorum.

Blog yazmak öyle göründüğü kadar kolay değildir. Bir çok insan bir hevesle blogunu açar ve yazdığı bir kaç makalenin ötesine gidemez. Gidemeyişinin sebebi sistemli gitmediği içindir. Aynı şeyler benimde daha önceki blog maceralarımda başıma geldi. Bir kaç makale yazıp , biraz kendimden ,biraz ilgilendiğim konulardan bahsettikten sonra ''ne yazacağım'' kaygısına düşüp ardında da yazacak konu bulamadığım için kapattığım blog sayısı bir hayli olmuştur.

Nacizane blog maceram neredeyse 6. yılına giriyor. Yine böyle bir blogspot blog ile başlamıştım. Sanırım o zaman açtığım ilk bloğumun adı Vural'ca Paylaşımlar'' isimli bir blogdu. Hey gidi günler hey... :)

Blog yazarken en önemli hususlardan birisi bloğunuzu açarken kafanızda hangi konu üzerine yazacağınızı şekillendirmenizdir. Örnek olarak ben bloğumda dini konular üzerine ve webtasarım ile ilgili makaleler yazmayı tercih ediyorum. Elimden geldiğinde bu konularda bilgi verici yazılar yazarak birilerine faydalı olmaya çalışıyorum.

Makale konusu seçerken zorlandığınızı hatta bazen '' ne yazsam acaba'' diye kara kara düşündüğünüzü biliyorum.

Makale konusu seçerken yada makale konusu belirlemek için kendi yöntemlerimden bazılarını sizlerle paylaşacağım eminim sizlerinde çok işine yarayacaktır.

1-Bloğunuza benzer blogları ziyaret edin.

Sizinle aynı kategoride yada benzer kategorilerde yazılar yazan bir blogger'ın blogunu ziyaret edip , hangi konular üzerine yazdığını , hangi noktalara temas ettiğini inceleyin. O blogun yayınladığı makalalerin benzerini yada taklidini yazın demiyorum. Oradaki makaleleri incelemeniz size yeni makale konuları için ilham olacaktır.
Diyelim ki bir webtasarım blogunda wordpress eklentilerinin kullanımı için yazılmış bir makalenin içinden bir wordpress eklentisinin kurulumunu anlatan eşsiz bir makale çıkarabilirsiniz.

2-Günün anlam ve önemini takip edin.

Eskiden okullarımızda Günün anlam ve önemi isimli panolarız olurdu. Bu tekniği de onun gibi düşünebilirsiniz. Masanızda bir yapraklı takvim ( tercihim semerkand takvimidir) bulunursa günlük olarak o günün önemli olaylarını görüp makaleniz için fikir üretebilirsiniz. Takvimin arka yüzündeki bilgilendirici küçük notlar ise cabasıdır. Tarihte bugün isimli onlarca site mevcuttur. Ben genelde bu iş için wikipedia'yı kullanıyorum. İlgili tarihi wikipedia'ya yazdığınızda o gün olmuş dünya çapındaki önemli olayları linkleri ile birlikte veriyor. O gün doğanlar, o gün vefat edenler gibi bilgilerinde yer aldığı bir bölüm inanılmaz derecede makale konusu için ipucu olabiliyor.

3- Notlar alın.

Hepimizin elinde cep telefonu vardır. Yolda yürürken , bir yerde bir afiş gördüğünüzde , arabayla giderken dikkatinizi çeken , bu konu üzerinde bloğumda bir yazı yazayım diye düşündüğünüzde mutlaka onu cep telefonunuzun bir bölümüne not alın.Bir kağıdada not alabilirsiniz. Daha sonra kısa aralıklarla notlarınıza göz gezdirdiğinizde bir çok makale konusunun kafanızda canlandığını hatta ortaya harika makalelerin çıktığını göreceksiniz.

4-Dergilerden faydalanın.

Evinizde bulunana eski yada yeni farketmez arada bir sayfalarına göz gezdirin mutlaka ilginizi çekecek bir kaç konu bulacaksınızdır. Sizin ilginizi çeken konu mutlaka bloğunuzda yer almalıdır. Örneğin , ben semerkand aile dergisine aboneyim ve bu ay ki dergide bir konu çok hoşuma gitti, anne ve baba adaylarına dair bir yazı mevcuttu ve bu yazı da anne-baba adaylarının çeşitlerinden bahsediyordu. Bende bu baba adaylarının bir çeşidiyim. O halde bu konu üzerinde bir makale yazabilirim. Allah'ın bize armağan ettiği oğlumuz için hissettiğim babalık duygularını paylaşabilirim fikri oluştu.

5-Yazı Dizileri belirleyin.

Yazı dizileri sizi kısır döngüden kurtaracak ve okuyucularınızı daha sonra yazı dizisinin devamını okumak için tekrar sitenize yönelendirecektir. Örneğin ; Ben bloğumda 2 adet yazı dizisi bulunduruyorum ve belirli periyodlarla devamını yazıyorum. 1. Türk Tasarımcılar Serisi başlığı adı altında çok başarılı işlere imza atmış olan Türk tasarımcıları kısaca tanıtıp çalışmaları hakkında bilgiler sunuyorum. Bu yazı dizisi şu an dördüncü bölüme geldi. Türk Tasarımcılar Serisi-1 ; Sencer Buğrahan Yılmaz , Türk Tasarımcılar Serisi-2 ; Sertaç Serez , Türk Tasarımcılar Serisi-3; Volkan Akça , Türk Tasarımcılar Serisi-4; Doğan Aydemir , şeklinde devam ediyor. Devamı gelecek :) İkinci yazı dizisi ise Marka Kimliği Serisi'dir. Bu yazı dizisinde de marka kimliklerini kurumsal yönleriyle , artıları eksileri ile , tasarımcıları ile değerlendirerek okurlarıma sunuyorum. Bu yazı dizisi de 2. bölüme geldi. Marka Kimliği Serisi-1 Liverpool English Pub , Marka Kimliği Serisi-2 ; Kofetika şeklindedir. Sizde buna benzer bir yazı dizisi oluşturabilirsiniz.

6-Yabancı Blogları takip edin.


Yabancı bloglar bize çok faydalı olur. Ülkemizde hiç değinilmemiş konulara değinirler. Yabancı kelimesi sizi korkutmasın , benim öyle aman aman bir yabancı dilim yoktur. Orta derece ingilizcem var ama google'ın translate özelliği varken o kötü ingilizceme hiç ihtiyacım olmuyor. Tam manası ile çeviri yapamasa da konuyu anlayıp kavrayabileceğiniz kadar tercüme etmesi sizin işinizi kolaylaştırıyor. Sizin bloğunuzun konusu ile aynı konuları işleyen yabancı blogları mutlaka ziyaret ediniz. Yabancı bloglardaki yazıları Türkçe'ye çevirerek yayınlamanız dahi bloğunuzun ve sizin açınızdan karkısı çok önemlidir.

7- Gündemi takip edin.

Gündemi takip edin. Akşamları yarım saat ana haber bültenlerini izlemeniz yada yatmadan önce haber sitelerine bir göz gezdirmeniz faydalı olacaktır. Ülkemizde blog yazarları arasındaki en önemli eksikliklerden birisi de siyasi , politik ve gündem konularına çok az değinen blog yazarları ve bloglarıdır. Örneğin ben bloğumda siyasi ve gündem yazılarına yer veriyorum. Hatta az da olsa bu konu üzerine eğilmiş ve sadece gündeme dair yazılar yayınlayan bloglarda mevcuttur. Örneğin , Meselemiz.com isimli blog bir çok yazarı ile gündeme dair makalelerin yayınlandığı güncel bir blogdur. 


8-İnceleme yazıları yazın.
Yeni aldığınız bir ürün hakkında ilk intibanızı yada bir süre kullandıktan sonra kullanıcı görüşünüzü yazabilirsiniz. Yeni bir notebook aldınız, yada cep telefonu yada tablet bu ürünler hakkında inceleme yazıları yazabilir kullanırken karşılaştığınız problemleri , o problemi giderdiyseniz çözümünü yazabilirsiniz.

9-Röportaj yapın. 


Bu benimde henüz yapmadığım ama yapacaklarım listesinin başında yer alan bir maddedir. Röportaj demek illa ki ünlü biri ile yada birilerinin merak ettiği birileri ile yapılan demek değildir. Alalade biri ile dahi röportaj yapılabilir ki bence de çok mantıklıdır. Örneğin , notlarım arasında bizim evin kçe başında bulunan bir bakkal amca var  60'lı yaşlarda , onun bu kadar market ve alış veriş merkezinin ortasında drenip ayakta kaldığını merak eder dururum. Nur yüzlü , gül cemal bir insandır. Eminimki bana anlatacak çok şeyi vardır. Makalenin başlığı dahi hazır. '' Bakkal Amca ile Röportaj'' ilgi çekici olabilir. Sizde etrafınızda yada aile bireylerinizle röportajlar yapabilirsiniz. Anneniz ile anne olmak üzerine , babanız ile baba olmak üzerine , kardeşinizle abla kardeşlik , abi , birader olmak üzerine röportajlar yapabilirsiniz.

10- Forumları dolaşın.

Forum sitelerinde blogunuzun kategorisi ile akalı bölümlerde açılmış başlıkları değerlendirin. Bloğunuz için güzel makale konuları forumların arasında sıkışıp kalmış şekilde sizi bekliyor olabilir.

Şimdilik blog yazısı için önereceğim teknikler bunlardır. Yeni edindiğim tecrübem olursa bu makaleye eklerim. 

Allah'ın rahmet,bereketi ve selamı hepimizin üzerine olsun.

Vural Egemen Sarıgöz
28/03/2012

2 yorum:

  1. Yeni başlayanlar için ve geliştirmek isteyenler için çok faydalı emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Basit teknikler gibi gözükse de gerçekten işe yarayabilecek fikirler, teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!