Anasayfa » » Bir Webmaster Forumu Nasıl Olmalıdır?

Bir Webmaster Forumu Nasıl Olmalıdır?



Webmaster Forumları yıllardan beri en çok rağbet gören mekanlardandır. Webmaster Forumları bir sanal ortamdan ziyade sanki  bir lokal , bir dernek , bir kurum havasındadır , kimi zaman bir arkadaşın evinde toplanılmış da sohbetler ediliyor samimiyetindedir. Bu güne kadar bir çok yerli ve yabancı webmaster forumunu takip ettim. Yöneticilik yaptığım forumlarda oldu , bu zaman zarfı içerisinde edindiğim tecrübe bana bir webmaster forumu nasıl olmalıdır sorusunu cevaplayabilmem için söz hakkı verdi.

Bir webmaster forumu ilk önce güvenilir olmalıdır. Güvenilir olmalı çünkü webmaster forumlarında bilgi alış-verişi kadar ticari alış-verişlerde yapılmaktadır.
Üyelik şekli davetiye sistemi ile olmalıdır. Bu davetiye sistemi ile alınan üyelikler kendini naza çekme , kendini kıymetli gösterme , gizemli hale getirmek için değildir , davetiye sistemi ile üye alımı yapılırsa üyeler kontrol altında tutulur. Referans sistemi gibi düşünebiliriz. Örneğin , Ahmet isimli uzman bir webmaster , Mehmet isminde bir arkadaşını davet ederse , Mehmet üye olabilir. Herkes elini kolunu sallaya sallaya üye olmamalıdır. Her isteyen istediği zaman üye olursa , şu an mevcut webmaster forumlarında yaşanan kirlilik oluşur.

Üyeler kullanıcı adı alabilmeli ancak , gerçek adı ve soyadı profilinde görülmelidir. Hatta herkes gerçek ismi ile üye olmak zorundadır gibi bir zorunluluk ile işin ne kadar ciddi olduğu gösterilebilir.

Yönetim şekli Türkçe olmalıdır. Öyle admin , moderatör , yada coadmin gibi ibareler yerine , Site Yöneticisi , Bölüm Yöneticisi , Forum Yöneticisi , Bölüm başkanı , Birim sorumlusu , Başlık sorumlusu gibi ibareler kullanılmalıdır.

Webmaster forumlarında mutlaka üyelerin kendi portföy sayfası olmalıdır. Orada linkler , resimler , grafikler , logolar yayınlayabilmelidir. Gerekirse deviantart gibi isim.webmasterforumu.com gibi bir subdomain ile üyelere özel alan tahsis edilmelidir.

Yeni konu açma ve konuya cevap yazma adabı olmalıdır. Öyle kahvehane gırgırı edasında… ‘’ arkadaşlar acil bakın’’ başlığını açıp ‘’ arkadaşlar wordpress sitemin anasayfası kayboldu bir el atın şu garibe’’ gibi bir konu açılmamalı ve buna müsaade edilmemelidir.

Çok güzel açılmış bir konuya yazılan cevaplarda önemlidir. Kişi gelip derdini çok güzel bir şekilde anlatmış , yada paylaşımını yapmış , başa bir üye gelip altına ‘’ sağol’’ yazıp gitmiş , yada derdine derman olmak niyetiyle ‘’ msn adresimi ekle yardım ederim’’ gibi bir cevap yazmamalı ve buna müsaade edilmemelidir.

Webmaster forumunun en önemli özelliklerinden birisi domainidir. Alan adı çok güzel olmalıdır. Bu forumun başarılı olmasına bir engel midir? Diye sorarsanız değildir hatta bu güne kadar domaini webmaster ile alakalı olmayanlar da başarılı olmuştur , örnek verelim ; r10.net sitesi Türkiye’de ünlü bir webmaster forumudur. Bu forumun domaini aslında Ronaldinho’nun Fenerbahçe’ye transferi söz konusu olduğunda alınan bir domain imiş , ancak sonra transfer yatınca bu dahiyane domain kapama operasyonu da yatmış ancak arkadaşlar azmetmişler ve bir futbolcu domaininden müthiş bir webmaster forumu çıkarmışlar. İyinet.com isimli webmaster forumu da başarılı forumlar arasındadır. İsmi webmaster ile alakalı değildir ancak başarılır.
Wmaraci.com isimli webmaster forumu ise domaini ile tam bir webmaster forumudur. Yanılmıyorsam ilk açıldığında yalnızca webmaster araçlarını barındırıyordu , pagerank sorgulama gibi işlemler yapılabiliyordu daha sonra forum bölümü eklenerek şık bir iş çıkardılar. Şu an beklide Türkiye’de en büyük webmaster forumu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu sebepten bir webmaster forumunun domaini güzel olmalıdır. Webmasterforumu.com , webmstr.com gibi yada biravucwebmaster.com gibi bir domain ile işe başlanmalıdır. Aksi halde de başarılı olunabilir ancak bu jenerik domain ile başarılı olma olasılığından daha düşüktür…

Üyeler bölümlere ayrılmalıdır. Grafikerlerin bölümü , Web dili bölümü , Program bölümü gibi bölümlere ayrılmalı ve o bölümlerdeki konular ile uzmanlaşmış kişiler yönetici yapılmalıdır.

Gerekirse webmaster forumlarında cüzi bir miktar üyelik ücreti alınlıdır. Bu para sömürmek için değil , forumdaki üye kalitesini arttırmak adına olmalıdır.

Webmaster forumu kendi tasarımını yapmalıdır , özgün olmalıdır. vbullettin forum kurup default vbulletin teması ile bu iş olmaz. Biraz göze hitap etmek gerekir. Vbulletin kullanılabilir ancak kendine özel bir tasarım ile başlamalıdır. En nihayetinde bir webmaster forumu kendini giydirmekten aciz olamaz değil mi ?

Bir webmaster forumu nasıl olmalıdır sorusuna benim verebileceğim cevaplar bunlardır. Sizlerinde ekleyeceğiniz şeyler varsa yazabilirsiniz.

Vural Egemen Sarıgöz
09/03/2012


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!