Anasayfa » » Logo Tasarımında Renk Psikolojisi

Logo Tasarımında Renk Psikolojisi


Renk bilinçaltında gözlemcinin psikolojisini yakından etkileyecek önemli bir görsel iletişim cihazı olabilir.Tüketicinin belli bir ürün veya şirket ile ilişkisini belirlemek ve markalaşma yolunda önemli bir rol oynamaya yardımcı olabilir.Renkler kişinin duygu ve anılarını da geniş bir yelpazede uyandırır. Bir kişinin yorumu renk, yaş, uyruk, meslek, ilgi alanları ve kişisel tercihi gibi faktörlere bağlı olacaktır gelişir.Renklerin müşteri(tüketici) üzerinde pazarlama etkisini arttırdığı artık herkesçe bilinen bir yöntemdir. Tüm markalar renkleri ile tanınır. Hedef kitlenize erişmek için renkleri kullanmalısınız. Her rengin bir anlamı ve bir manası olduğuna göre, tüketici(müşteri) üzerinde de ayrı bir etkisi olacaktır.Şimdi hangi rengin hangi duyguyu temsil ettiğini yada harekete geçirdiğini görelim.

Kırmızı

Kırmızı insanları heyecanlandırmak ve onların dikkatini çekmek için mükemmel bir renktir.Çok uzun zamandır Kırmızı rengin bir aciliyeti temsil ettiğini düşünürsek , görenin kalp ritmini hızlandırdığı gerçeğini ulaşırız. 
Kırmızı renk içinde ; heyecan, tutku, kuvvet, cinsiyet, saldırganlık, cesaret, hız, arzu, cesaret, kararlılık, şehvet, dürtü, eylem, tehlike, sert gibi kavramları barındırır.
Pembe
Pembe renklerin en sakinleştiricisidir. Pembe renk kullanıldığında öfkenin azaltıldığı gözlemlenmiştir.
Pembe renk içinde ; sevgi, romantizm, yumuşak, sakin, huzur, serin,soğukkanlı, fantezi, gelenek gibi kavramları taşır.


Mavi
Mavi güven ve güvenlikli duygusu oluşturur.Bir çok insan giyim ve kuşamında en çok mavi rengi tercih ederler. Havaalanlarının giriş ve çıkışlarında mavi renkli tabelaların kullanılmasının sebebi ise uzaklardan en çok farkedilebilen renk olmasıdır.Kurumsal logolarda en çok mavi renk kullanılır.
Mavi renk içinde; güven, güvenilirlik, güvenilir, samimi, sakin, huzur, dinginlik, su, ciddiyet, güç, başarı, profesyonellik gibi kavramları bulundurur.


Sarı
Sarı renk genelde bir gıda rengidir. Bir çok gıda pazarlama firması sarı rengi tercih eder.Sarı renk yanlış kullanılırsa görülebilir bir logo olmaktan çıkar.Beyin sarı rengi gördüğünde serotonin yani insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan kimyasalı serbest bırakır.Sarı teşvik edici bir renktir.
Sarı renk içinde; yaratıcılık, sıcaklık, mutluluk, tezahürat, güneş, gençlik, iyimserlik, umut, gıda, uyarıcı, geniş, merak, oyunculuk, eğlence, enerji, konfor, kahkaha gibi his ve kavramları taşır.
Yeşil
Yeşil doğanın, ekolojini ve zenginliğin rengidir.Beyin için algılanması en kolay renktir.Tüm dünyanın kabul ettiği muhafazakar bir renktir. Özellikle İslam Dünyasında ağırlığı en baştan bu yana görülür.
Yeşil renk içinde ; Doğa, barış, beslenmesi, uyum, geri dönüşüm, iyi şans, bereket, cömertlik, kıskançlık, muhafazakar, erkeksi, sakinlik, büyüme, bereket, şifa, yaşam, denge, gençleşme, kararlılık gibi his ve kavramları barındırır.


Turuncu
Turuncu alım,satım,abonelik ve devamlılık gibi kavramları simgeleyen bir renktir.İlk anda görenlerin beyninde enerji objesini uyandırdığı saptanmıştır. Bir çok enerji odaklı firmaların logolarında kullanıldığı görülür.
Turuncu renk içinde ; canlı, enerjik, samimi, davetkar, sıcak,ekonomik, coşku, oyunculuk, gösterişli, macera gibi kavramları içinde barındırır.


Mor

Genç kızlar arasında yapılan anketlerin büyük bir çoğunluğunda en çok sevilen renk mor olarak belirlenmiştir.Problem çözme ile ilgili beyin aktivitesini uyandırır. Genelde güzellik ve kozmetik ürünlerinin tanıtım,reklam ve promosyonlarında kullanılır.
Mor renk içinde ; zenginlik, refah, gizem, saygı, bilgelik, problem çözme, soyluluk, saygınlık, bolluk, hayal gücü, lüks, bahar, romantizm, maneviyat, adalet, fantezi, hayaller, kadınsı gibi kavramları taşır.



Siyah

Siyah renk gücü , tutkuyu ve hırsı temsil eder. Batı ülkelerinde siyah renk matemi simgelerken Japonya'da mutluluğu temsil eder.
Siyah renk içinde ; ölüm, başkaldırı, güç, tutku , hırs , matem gibi kavramları taşır.


Kahverengi

Kahverengi istikrar, tecrübe ve konforu temsil eder.Bir çok doğa objeli logo,grafik ve tasarım çalışmalarında kahverengi tonlar hüküm sürmektedir.
Kahverengi rengin içinde ; istikrar, doğa, dostluk, toprak, basitlik, deneyim, konfor  gibi kavramlar yer alır.

Kaynak:

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.
    Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iletisimde-renklerin-onemi/

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!