Anasayfa » » (Ç)alıntı Logolar ve Tasarımlar

(Ç)alıntı Logolar ve Tasarımlar


İnternette grafik ve tasarım branşındaki blogları,forumları , portalları gezdim ve gerçekten birbirinden ilginç bilgilere rastladım.Hepsinde ortak olarak tasarımcıların şikayeti olan benzetilmiş veya aynen kopyalanmış olan logoları ve tasarımları görünce gerçekten çok şaşırdım.Sonra aslında bu durumun bloğum için bir malzeme olabileceğini düşündüm ve çalınmış veya benzetilmiş logoları,tasarımları araştırıp bularak yayınlamaya karar verdim.Hem belkide şikayetlerini dile getiren tasarımcı arkadaşlarımızın da emeklerine karşı yapılan bu saygısızlığı bir nebze olsun protesto etmiş oluruz.Buyrun (ç)alıntı logolara birlikte bakalım.



Kırklareli Üniversitesi’nin logosu çalıntı çıktı. Üniversitenin son logosunun Çin’e bağlı özel bir yönetim bölgesi olan Makao (Macau)’nun bayrağından kopyalanmış olduğu anlaşıldı. 6 Mayıs 2009 günü kamuoyuna tanıtılan ve Kırklareli’ye has hiçbir özellik taşımayan logonun bir bayraktan çalıntı olduğunun öğrenilmesi Kırklarelilileri şaşkına çevirdi.
Digimecmu ve gencgrafiker bloglarındaki tema ve logo benzerliği dikkat çekici.Aslında benzerlikte değil tıpa tıp aynısı diyebiliriz.İyi niyetimizi koruyarak diyoruz ki, herhalde tema aynı tema temayı yapan arkadaşta logoyu psd olarak paylaşmış.Bu iki arkadaşımızda bu tasarımları kullanmışlar.Hangisi hangisinden çalmış bilemiyoruz.
Kastamonu Üniversitesi ile Kilis Üniversitesi logoları da neredeyse birebir aynı,

Sağdaki logo Abdüllatif Şener’in kurduğu yeni partinin logosu, solda ki ise Türkiye’den İngiltere’ye göçeden Türklerin kurduğu Yardımlaşma derneği olan Day Mer’in logosu, çok benziyor değil mi ?
http://farm3.static.flickr.com/2755/4419934374_75a578c83d_o.png
Müsan Makine Mitsubishi’nin logosunu neredeyse birebir alarak kullanmaya başlamış…
http://farm5.static.flickr.com/4038/4419221287_aee5e0cba5_o.png
Galatasaray ile Manchester United’ın Sitelerindeki birebir uyum dikkat çekici…

Balıkesir isimli gazete Hürriyetin logosunu birebir kullanmış...
arşambaspor 1923, Bursaspor ise 1963 yılında kuruldu. Ancak her iki takımın renkleri, logolarının tasarımı ve en önemli taraftarlar gruplarının isimleri aynı. Taraftarlar ise şimdi bu benzerliklerin çalıntı mı, yoksa tesadüf mü? olduğunu sanal ortamda tartışıyor.
BÜYÜK BENZERLİKLER
Renkleri, logoları ve en büyük taraftarlar gruplarının adı aynı. Bu benzerlik yıllar sonra taraftarlar sosyal paylaşım sitelerinde tartışılmaya başlandı. Çarşambaspor 1923, Bursaspor ise 1963 yılında kurulmuştur. İki takımın renkleri de Yeşil- Beyaz, hatta logolarının tasarımı bile aynı. Bu benzerlikler tribünlere de yansırken, her iki takımın da  isimli taraftar grupları var. Bu büyük benzerlik Spor Toto Süper Ligi’nin son şampiyonu Bursaspor taraftarının da son günlerde bir hayli canını sıkmaya başladı.
TEKSAS DA ÇARŞAMBA’NIN
1923 yılında kurulan ve şu anda Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden Çarşambaspor’un taraftarları, “Bursaspor’un daha olmadığı yıllarda, ilçemiz Amerika’daki Texas gibiydi. Her maçta mutlaka olay çıkardı. Hatta 1947 yılında takımımız 5 yıl ligden ihraç edilmişti. O zaman ağabeylerimiz de Çarşambaspor Teksaslılar Taraftar Grubu’nu kurmuş. Teksas ismi de ilk kez Çarşambaspor taraftarıyla kullanılmıştır” diyorlar. Bursaspor taraftarı ise aynı tasarımlı birçok takımın logosunun olduğunu söyleyip, sanal ortamda bu logoları yayınlıyor.
TEK FARK YILDIZLAR
Her iki takımın da logosu arasında tek fark sadece Bursaspor logosunda sırasıyla ve farklı renklerde bulunan 5 yıldız.


Fenerbahçe Logosunun 1906 yılında kurulan Fenerious Kreş Okulundan esinlendiği idda edildi. Logolara bakın siz karar verin.

Bakırköyde kurulan Fenerious Kreş okulundan 1 yıl sonra kurulan Fenerbahçe'nin logoları arasındaki benzerliğe dikkat edin.




4 yorum:

  1. lan bari yalanı bu kadar belli etme fenerin 1907 logosu oylemi

    YanıtlaSil
  2. http://galeri.uludagsozluk.com/14/%C3%A7ar%C5%9Fambaspor_85597.jpg

    çarşambasporun ilk amblemi budur sonradan değiştirdiler takımın amblemini

    YanıtlaSil
  3. https://www.facebook.com/181986978646537/photos/a.446460552199177.1073741833.181986978646537/456188217893077/?type=1&theater Bunu neden koymuyosunuz yoksa siz 6S lımısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır ben Beşiktaşlıyım, ancak bu fotoğrafı görmemiştim. Bunu da siz eklemiş oldunuz teşekkürler.

      Sil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!