Peki, klavye üzerinde vuruşlarımızın enerji üretebileceğini hiç düşündünüz mü? Her gün sadece attığımız mesajlarla bile binlerce karakterlik yazı yazıyoruz ve her bir harfin yarattığı güç, enerjiye dönüşseydi kim bilir neler olurdu değil mi? İşte XKCD'den Randall Munroe bu fikri düşünmüş; hatta düşünmekle de kalmayıp üzerinde hummalı bir çalışma yapmış ve klavye üzerindeki tuşların gücünün, enerjiye dönüşerek herhangi bir laptopun pil ömrünü uzatıp, uzatamayacağını hesaplamış. Daha önce yapılan bir çalışmaya, kendi verilerini de ilave ederek yola koyulan Munroe, olaya birçok açıdan yaklaşmış. Kendisini sonuca götüren erken dönem çalışmalardan birisine göre, klavye üzerindeki herhangi bir tuşa basmak 1.5 milijul güç üretiyorken, Enter ya da Spacebar gibi daha büyük tuşlara basmak 2.5 milijul güç ortay çıkarıyor.
Ortaya çıkan bu gücün neye tekabül ettiğini Munroe işte bu sözlerle açıklıyor; "Bir damla suyu yüzde bir oranında ısıtmaya yeten bir güç bu. Ayrıca bir sincabı 300 mikron yüksekliğe kaldırabilecek bir güçten bahsediyoruz ki bu yükseklik dört sayfa yaprak kalınlığına eş değer." Peki, tek bir tuş böyle bir güç açığa çıkarabiliyorsa, çok fazla tuşa seri bir şekilde basıldığında nasıl bir güce ulaşırız? İşte Munroe'nun çalışması en çok bu noktada devreye giriyor... Ortalama bir roman, yarım milyonla bir milyon arası karakterden oluşuyor ki bu durumda ortaya çıkan jul enerjisi, kocaman bir kilojule'e dönüşüyor ve eğer çok ama çok daha fazla yazı yazarsak, ulaştığımız rakam iki hatta üç kilojul'e denk gelebiliyor. Şimdi, olaya böyle baktığımız zaman bir yere varacakmışız gibi gözüküyor değil mi? Ne yazık ki durum hiç de düşündüğünüz gibi değil...
"Tam boy roman yazmak, kullandığınız laptopun enerjisini 15 saniyeliğine şarj edebiliyor. Yani temel olarak yazı yazmak laptopunuzu şarj edecektir ama günümüzde ihtiyacımız olan enerji için, her on saniyede bir kere roman yazmamız gerekmekte." şeklinde duruma açıklık getiren Munroe, şimdilik sadece klavye tuşlarına basarak günlük hayatlarımızı değiştirecek miktarda enerji depolamanın imkansız olduğunu gözler önüne serdi. (1)
Zaten yazinizda da belirtmissiniz boyle bir şey imkansiz.
YanıtlaSilGelecekte günlük kullanımla bataryayı fulleyecek teknolojiyi geliştirirler
YanıtlaSil