Anasayfa » » Misafir Yazarlık Yapmanın Kuralları

Misafir Yazarlık Yapmanın Kuralları


Misafir yazarlık yapmanın belli başlı kuralları yoktur ancak kendime göre belirlediğim bazı prensiplerim vardır. Misafir yazarlık yapıyorsanız, yapmayı düşünüyorsanız dikkat edilmesi gereken bazı etik kurallara riayet edilmesi gerekir. Belli kurallar yoktur ancak görünmeyen, uyulması gereken kurallar vardır.

Misafir Yazı Konusu Belirleme;Misafir yazar olayım’’ ya da ‘’misafir yazarlık yapayım’’ demekle olmuyor. Misafir yazarlığa karar verdiğiniz andan itibaren hangi konu üzerine yazacağınızı düşünmeye başlarsınız.  Misafir yazı konusu belirlemek için herhangi bir konuda yazı yazabilirsiniz. Özgün içerik için can atan bir dünya blogdan birisi mutlaka yayınlayacaktır. Kaliteli ve insanları gerçekten bilgilendiren bir makale kaleme almanız enfes olur. İnsanlar misafir yazınızı okuyup faydalanmalılar.

Akıcı Bir Anlatım ve İmla Kuralları; Yazınızı yazmaya başlamadan önce kendinize ‘’en güzel yazımı yazacağım’’ diye söz vermelisiniz. Çünkü bizler Türk Milleti olarak misafirimize hep yediğimizden, içtiğimizden daha iyisini veririz. Hediyeleşirken de böyledir. Bir bakıma misafir yazıyı bir blog arkadaşınızın bloğuna hediye ettiğinizi düşünebilirsiniz. Verdiğiniz hediyenin beğenilmesini istersiniz. Yazınızı akıcı bir dil ile kolay anlaşılır bir üslup ile ve insanları sıkmayacak bir anlatım ile yazmalısınız. Yazınızı yazarken mutlaka ama imla kurallarına dikkat etmelisiniz. Şahsen ben bir yazı okuduğumda imla kurallarına uyulmamış ise, kelime hataları yapılmış ise yazıyı okumaktan vazgeçtiğim zamanlar bile oluyor. İnsanız hata yapabiliriz ancak bu hatalar bariz bir şekilde göze batmamalıdır.

Misafir Yazınız ve Kendi Blogunuzun Tasarımı; Bir blog için güzel bir yazı kaleme aldınız. Hatta o kadar özendiniz ki, sonra dönüp okuduğunuz da ‘’bu yazıyı ben mi yazdım’’ diye içinizden geçirdiniz. Belki de bu güne kadar yazdığınız en güzel yazı oldu. Yukarıdaki prensipleri yerine getiren bir yazı da olduysa mutlaka yazınızın başında ya da sonunda bulunan blog linkinize tıklayıp insanlar bloğunuzu ziyaret etmek isteyeceklerdir. Bu mükemmel yazıyı misafir yazı olarak armağan eden Blog Yazarının kim bilir kendi bloğu nasıl diye meraklanacaklar. Blogunuzu ziyaret edecekler ve sonuç hüsran… O güzelim yazıyı yazan kişinin bloğu darmadağın. Orasından burasından resimler fışkırıyor, ‘’bu misafir yazı da dikkat ettiği hiçbir güzelliğe kendi bloğundaki yazılarda dikkat etmemiş’’ diyerek okurlar hayal kırıklığına uğrayacaktır. Bu sebepten sade ama güzel bir tasarım ile kendi bloğunuzun görsel kısmını halletmelisiniz. Önce kendi bloğunuz daha sonra başka bloglara misafir yazarlık işi.

Yazınız Kadar Yazının Görseli de Özgün Olmalı; Bu hataya ben daha önce birkaç kere düştüm. Çok özenerek yazdığım bir misafir yazı için Google görsel aramalar yardımıyla bir görsel bulup yazıma iliştirdim. Daha sonra yazının yayınlandığı blogda o görselin sahibi… ‘’aa benim hazırladığım görsel kullanılmış’’ yorumunu okuyunca yüzüm kızardı. O günden sonra asla ne kendi bloğumdaki yazılar için ne de misafir yazılarım için başkasına ait görseli kullanmadım. Yazılarım için az çok Photoshop bilgim ile özgün görseller hazırlamaktayım. Yazınız kadar yazıya iliştirdiğiniz görsel de özgün olmalıdır.

Misafir Yazar Kuralları Varsa Riayet Edin; Bazı bloglarda görürsünüz. Misafir Yazar olmak için bazı kurallar getirirler. Genel de bu kuralları özgün olması, güzel bir Türkçe ile yazılmış olması ve hangi konularda yazılacağı ile ilgilidir. Daha iyi bloglar için tasarım ve ipuçları ile ilgili iştigal eden bir bloga gidip de temek tarifi anlatan bir yazı yazmak abesle iştigaldir.

Misafir Yazının İçine Eski Yazı Linkleri Koymak;  Misafir yazınızın içerisine bazı eski linkleri eklemek yazınıza değer katabilir. Ancak burada da etik bir kuralı işletmek mümkündür. Yazının içerisine kendi bloğunuzun eski yazılarına ait linkleri değil, misafir olduğunuz blogda ki eski yazıların linklerine yer vermelisiniz.  O blogda daha önce yayınlanmış bir ya da birkaç yazınız varsa yazının sonuna ‘’daha önce yazdığım’’ veya ‘’bu blogda yayınlanan misafir yazılarım’’ diyerek linklerini ekleyebilirsiniz.

Misafir Yazı Hedefi için Blogun Eski Yazılarını Okuyun; Misafir yazınızın ana hedefi kendi bloğunuza ziyaretçi çekmek, backlink elde etmek ve sizin yazılarınızı daha önce okumamış insanlara adınızı duyurmak ise bunun için misafir yazar olarak yer alacağınız blogun eski yazılarını okumanız gerekir. Blogda yayınlanmış yazılara ve o yazılara yapılmış yorumlara göre bir konu belirlemeli ve bu konu üzerinden hareketle hedefinize ulaşmalısınız.

Misafir Yazar Tanıtım Yazısı; Yazınızı yazdınız, tamamladınız ve sıra bu misafir yazıyı yazan yazarın tanıtımına geldi. Bu kısımda da birçok ihmal gördüğümü söylemeliyim. Güzel bir yazıyı kaleme almış ve hakikaten etkili bir konu seçmiş ancak yazının sonuna yazının yazarı ile ilgili öyle uzun bir yazı eklemiş ki, zannedersiniz otobiyografisini yazmış. Misafir yazar tanıtım kısmı, bir veya iki cümleyi geçmemelidir. Zaten insanlar oradaki linke tıklayıp bloğunuza gelecekler ve emin olun ki, hakkımda sayfasına tıklayarak hakkınızda bilgi sahibi olmak isteyeceklerdir. Oraya yazmak istediklerinizden daha fazlasınız kendi bloğunuzun hakkımda sayfasına yazmanız daha etkili olacaktır.

Misafir Yazı Yayınlandıktan Sonra Ne Yapılmalı; Misafir yazıyı yazdınız ve yazınız yayınlandı. Yazı yayınlandıktan sonra işiniz bitmiyor. Yazınız için sık sık o yazıya gidip yapılan yorumları okumalısınız. Belki yorumlarda size yöneltilen bir soru vardır. Belki sizin anlattığınızı anlamayan bir okuyucu aklına takılan bir noktayı sormuştur. İyi bir misafir yazar yorumları takip eder. İllaki bir soru sorulmasına gerek yok. Yazınızdan memnuniyet duyan insanların yorumlarına teşekkür etmek de çok önemlidir. Yayınlanan yazınızı kendi şahsi bloğunuz sosyal medya hesaplarında paylaşmalısınız.

Ahde Vefa Örneği; Yazınızın yayınlandığı blogda artık bir backlink sahibisiniz. Sizin de yazınıza değer verip yayınlayan blog için bir ahde vefa örneği sergilemeniz önemlidir. Kendi bloğunuzda misafir yazılarım, ya da benim kendi bloğumda yaptığım gibi misafir edenler isimli bir sayfa oluşturup, buraya bu güne kadar yazdığınız misafir yazıların kısmını yazıp devamını okumak için tıklayın şeklinde bir link vererek yazınızı yayınlayan blog sahibine backlink kazandırabilirsiniz.

Sonuç; Misafir yazar olarak bir blogda yer almak gurur verici bir durumdur. Bu güne kadar birçok misafir yazı hazırladım ve hepsi yayınlandı. Reddedildiğim bir yazım olmadı. Sizin reddedilen bir yazınız varsa bunu şevk kırıcı bir olay olarak algılamayın. Yazınızı mutlaka yayınlayacak bir blog vardır. Bir başka bloga yazınızı yayınlaması için teklif götürebilirsiniz.
SRGZ Blog Yazarı Vural Egemen SARIGÖZ’ün sizin bloğunuzda misafir yazar olarak yazı yazmasını istiyorsanız ya da SRGZ Blog’da Misafir Yazar olarak yer almak istiyorsanız buradaki iletişim sayfasından iletebilirsiniz.

SRGZ Blog | Webtasarım ve Teknoloji Blogu
www.srgz.blogspot.com


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!