Anasayfa » , » Deterjan Nasıl Üretilir?

Deterjan Nasıl Üretilir?

Bir deterjan fabrikasında çalışıyorum. Bundan önce bir çorap fabrikasında çalışıyordum ve ''Çorap Nasıl Üretilir?'' isimli bir makale yazmıştım. Şimdi Deterjan nasıl üretilir bunu özetle anlatmaya çalışacağım. Bakalım daha başka neler üreteceğim :)

Deterjanın Tarihi

İlk deterjan 1917 yılında üretilmiştir.. Alman kimyacı Charles Frederick Gunther , naftalini alkilleştirerek elde ettiği maddeyi sülfonlamış ve böylece ilk deterjanın aktif maddesini elde üretmeyi başarmıştır.. Bu çalışmayı daha sonraki yıllarda özellikle Alman kimyacıların araştırmaları takip etmiş ve 1932 yılında Henkel'in Fewa ve Procter and Gamble'ın Dreft markalarıyla piyasaya çıkardığı yağ alkolü sülfatı bazlı deterjanlar ilk deterjanlar olarak kayıtlara geçmiştir.

Bugün batıda üretilen deterjanların %50-60'ı endüstride ve temizlik amacıyla büyük kuruluşlarda, %25-30'u temizlik amacıyla evlerde ve geri kalanı kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin formülasyonlarında kullanılmaktadır.

Deterjan Nasıl Üretilir?
Deterjan petrolün türevlerinden elde edilen ham maddeler yardımıyla üretilir. Lab ismi verilen  bir ham madde kullanılır.  Bizim fabrika Lab ham maddesini yurt dışından ithal eder ve kükürt ile karıştırarak Labsa ismi verilen ham maddeyi elde ederiz. Bu karışımı yapabilmek için Sülfonasyon adı verilen bir tesis vardır. Bu tesiste Lab ile Kükürt karıştırılır labsa elde edilir. Bu labsa tüm toz ve sıvı deterjanların üretim ham maddesi olarak kullanılır. Ana yüzey aktif maddesi olarak Labsa Sıvı deterjan, Jel deterjan ve Toz deterjan üretiminde ana ham madde olarak kullanılır.

Daha sonra elde edilen labsa'ya kostik vb. kimyasallar eklenir. Bunlara ilave olarak hangi tür deterjan üretileceğine göre ek kimyasallar kullanılır. Parfumler, esanslar, enzimler, optik beyazlatıcılar, boyalar kullanılarak deterjan üretimi yapılır.

Hangi Deterjanlar Üretilir?

  • Jel bulaşık deterjanı
  • Sıvı bulaşık deterjanı
  • Elde yıkama toz deterjan
  • Matik toz deterjan
  • Yüzey temizleyici
  • Yumuşatıcı
  • Cam temizleyici
  • Arap sabunu
  • Çamaşır Suyu
  • Yağ Çöz
  • Kireç Çözücü
ve diğerleri...

Yukarıda sayılan tüm temizlik maddeleri üretilebilir. Çalıştığım deterjan fabrikası yaklaşık olarak 400 çeşit ürün üretmektedir. Yurt içi ve Yurt dışı satışlar yapar.

Fabrikamız hakkında Genel Müdür Yardımcımız ile yapılan röportajı izlediğiniz de üretim tesisimiz ve deterjan nasıl üretilir hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



2 yorum:

  1. Hiç düşünmemiştim nasıl üretildiğini.

    YanıtlaSil
  2. Deterjanların içindeki kostik ve fosfat gibi insan sağlığına ve çevreye zararlı maddelere dikkat edelim arkadaşlar. Mümkünse bitki enzimleri ile temizlik yapan deterjanları kullanalım. Bitki enzimleri ile temizlik yapan deterjanlar kostik ve fosfat içermezler. Hindistan cevizi ve mısır özü ile temizlik yaparlar. Kostik ve fosfat zamanla su üzerinde birikerek suyun içindeki oksijeni yok ediyormuş bilginize.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım!